Met Duitse formatie verandert de EU: ‘Bereid je maar voor op een mogelijke sprong voorwaarts’
- Nieuws
- Met Duitse formatie verandert de EU: ‘Bereid je maar voor op een mogelijke sprong voorwaarts’
In Duitsland zijn de formatiegesprekken al in volle gang. De sociaaldemocraten, groenen en liberalen zijn aan het onderhandelen, wat betekent dat na een lange regeerperiode de christendemocraten niet meedoen in formatiegesprekken voor een nieuwe regering. Deze verschuiving van macht kan de positie van Duitsland op het wereldtoneel flink veranderen.
Brengt de nieuwe Duitse coalitie straks ook een nieuwe buitenlandpolitiek?
“Met het wegvallen van de CDU en het dominanter worden van de kleine partijen zoals de Groenen en liberalen, zie je dat er meer ruimte komt om niet puur een bedrijfsgeoriënteerde benadering van China en Rusland te hebben,” aldus René Cuperus, Duitslandkenner en verbonden aan het Clingendael Instituut. Deze kleine partijen zullen de handelsrelatie met China en Rusland veranderen, omdat zij mensenrechten hoog op de agenda hebben staan.
Is Den Haag klaar voor verandering?
Maar niet alleen China en Rusland zullen veranderingen merken: door de belangrijke positie van Duitsland binnen de Europese Unie zal Nederland zich klaar moeten maken voor een nieuwe koers binnen de EU. “Men heeft het geduld verloren met kleine landen die uit eigen belang steeds Europese standpunten en posities blokkeren,” zegt René Cuperus. “Nederland komt er ook erg slecht af in het programma van de Groenen, die spaarzame landen vinden zij asociaal in Europa.” De Nederlandse politiek, die in de Europese Unie vaak dwarsligt bij grote uitgaven, moet zich volgens Cuperus klaar maken voor een nieuwe wind in de Unie. De EU zou, zeker als Macron de Franse verkiezingen van volgend jaar wint, nog wel eens meer gaan investeren op thema’s zoals klimaat en migratie. Cuperus waarschuwt de overheid voor deze verandering: “Bereid je maar voor op een mogelijke sprong voorwaarts.”
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.