Spanningen lopen verder op in India, negen doden na boerenprotesten: 'Het ziet er uitzichtloos uit'
- Nieuws
- Spanningen lopen verder op in India, negen doden na boerenprotesten: 'Het ziet er uitzichtloos uit'
De spanningen in India tussen boeren en de overheid lopen verder op. Dit weekend kwamen er negen mensen om het leven. De ongeregeldheden braken uit in de deelstaat Uttar Pradesh, nadat daar twee demonstrerende boeren waren doodgereden. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met correspondent Aletta André.
Video niet beschikbaar
"Het is nog veel onduidelijk wat er precies gebeurd is. Het ging al heel gauw mis", zegt Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. "Boeren protesteerden tegen de komst van een minister van de centrale regering die op bezoek kwam. Kort na zijn aankomst reden drie auto’s uit het konvooi van de minister keihard op de demonstranten in. Volgens ooggetuigen zeker met 80 kilometer per uur. En volgens de boeren is er geen twijfel dat het expres was, maar dat is niet bewezen."
Indiase media schrijven dat een voertuig inreed op een massa demonstrerende boeren. De wagen zou deel hebben uitgemaakt van een konvooi van een politicus van regeringspartij BJP. Bewindslieden van de partij zeggen dat het om een ongeluk ging. De chauffeur zou de controle over het stuur zijn verloren, doordat demonstranten stenen naar de wagen gooiden. De twee boeren werden aangereden en waren op slag dood.
Gelyncht
"Daarna viel een woedende menigte de inzittenden van de auto aan en die werden daarop ook gelyncht. Ook een journalist is achteraf dood aangetroffen." De lokale autoriteiten hebben een onderzoek naar de gewelddadigheden ingesteld, die overigens weer tot meer protesten elders in de deelstaat leidden.
"Het is wel uitzonderlijk dat er zo veel doden zijn gevallen. In januari liepen de protesten ook uit op geweld toen de boeren het centrum van New Delhi binnentrokken. Toen viel er één dode onder de boeren. Maar verder is het over het algemeen gemoedelijk verlopen, aangezien ze al een jaar elke dag protesteren. Het is ook lastig voor de regering om keihard in te grijpen. De boeren zijn een belangrijke groep kiezers. En over het algemeen krijgen de boeren in India ook best veel steun van de bevolking. Veel mensen zijn afhankelijk van de landbouw of hebben familie in de landbouw."
'Uitzichtloos'
In India demonstreren boeren al bijna een jaar tegen omstreden landbouwhervormingen. Zij willen dat de regering van premier Modi de nieuwe landbouwwet intrekt. De wet heeft betrekking op vrijemarktwerking. Tot nu toe stelde de overheid grofweg de prijzen van rijst en groenten vast, maar de regering wil dat boeren voortaan veelal zelf deals sluiten met afnemers en gezamenlijk een prijs afspreken. De agrariërs vrezen dat zij geen eerlijke prijs meer zullen krijgen.
"De regering zegt dat deze wetgeving goed is voor de boeren, want het maakt een einde aan verplichte overheidsmarkten en tussenpersonen. Het geeft boeren rechtstreeks toegang tot de markt en ze zouden dus meer winst moeten kunnen verdienen", aldus André. "Maar volgens boeren is er niet voldoende bescherming voor hen in de wetten opgenomen. Geen prijsgarantie en wordt het vooral voordelig voor de grote bedrijven."
André: "De regering heeft tot nu toe alleen beloofd het invoeren van de wetten uit te stellen, maar de boeren willen dat die volledig ingetrokken worden. Tot dat gebeurt, zijn ze niet van plan te stoppen met protesten. Ze hebben al bewezen heel lang vol te kunnen houden. Ze wisselen elkaar af. Binnen dorpen wordt gemeenschappelijk besloten welke boeren de volgende zijn die naar de protestplek moeten. Als een soort van roulatiesysteem. Het ziet er dus redelijk uitzichtloos uit. Het lijkt er niet op dat het tot een einde komt, tenzij die wetten helemaal worden ingetrokken."
r1jn india
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.