Een jaar na oorlog putten Oekraïners kracht uit muziek
- Nieuws
- Een jaar na oorlog putten Oekraïners kracht uit muziek
Deze week is het een jaar geleden dat de Russische invasie in Oekraïne begon. Mensenlevens worden verwoest. Levens worden verwoest. Families van elkaar gescheiden. In alle ellende van de oorlog is het muziek wat hoop en troost biedt, vertelt pianiste Tatiana Chevtchouk in Bureau Buitenland.
Zingen in tijd van oorlog
Pijn van de oorlog
Sinds het begin van de Russische invasie is het leven van Chevtchouk onomkeerbaar veranderd. Ze verloor, zoals veel Oekraïners, dierbaren in Oekraïne maar kon er niet naartoe. "Ik heb nooit echt afscheid kunnen nemen van mijn halfzus. Dat raakt me en doet erg pijn."
De pianiste heeft ook een andere zus, die woont in Rusland. Elke dag wordt Chevtchouk geconfronteerd met het idee dat ze haar zus wellicht nooit meer kan zien. "Ze hebben ons moederland en ons leven afgepakt", hoort ze van haar zus. Of het ooit nog goed zal komen tussen Oekraïners en Russen betwijfelt Chevtcouk. "Misschien in de toekomst, maar ik vrees dat wij het niet zullen meemaken."
Muziek biedt hoop
Ondanks de zware lasten die de oorlog met zich meebrengt, is er ook hoop. Dagelijks heeft ze contact met haar 80-jarige tante uit Oekraïne die voor haar zingt. "Het zijn Oekraïense volksliederen, diep uit haar hart gezongen. Dat biedt hoop en kracht om weer door te gaan."
Voor het festival Klassiek op het Amstelveld, waarvan Chevtchouk de oprichter is, bracht de pianiste de Oekraïense vrouwen bij elkaar. "We hebben samen onze volksliederen gezongen. Muziek zorgt voor verbinding. Deze volksliederen zijn onlosmakelijk verbonden met onze identiteit. En die pakt niemand van ons af."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.