Bewijs gevonden voor 'orgaan-oogsten' door Indonesische bende in Cambodja
- Nieuws
- Bewijs gevonden voor 'orgaan-oogsten' door Indonesische bende in Cambodja
Er waren al langere tijd aanwijzingen dat er in Cambodja menselijke organen worden 'geoogst' om te verhandelen op de zwarte markt. De regering van Cambodja wees die beschuldigingen altijd van de hand. Maar nu komt Indonesië met bewijs: ze rolden een bende op die slachtoffers naar Cambodja lokte om hun nieren er uit te halen. Correspondent Mustafa Marghadi is in Jakarta. Hij vertelt meer over het nieuws in het Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
"De bende bestond uit twaalf mensen", vertelt Marghadi. "Tien mensensmokkelaars lokten via sociale media Indonesiërs die geld nodig hadden naar Cambodja. De slachtoffers werd 8.000 euro geboden als ze mee wilden werken. Dat is echt een absurd hoog bedrag voor de gemiddelde Indonesiër. De slachtoffers werden met hulp van een politieagent en een immigratiemedewerker naar Cambodja gestuurd om daar een nier af te staan voor de illegale markt."
Veel slachtoffers verloren baan tijdens pandemie
Volgens Marghadi lukte het deze bende om 122 Indonesiërs te smokkelen. En daarmee verdienden ze veel geld: volgens de politie zeker 1,6 miljoen dollar. "De slachtoffers zijn mensen uit allerlei lagen van de bevolking. Fabrieksarbeiders, leraren maar ook leidinggevenden. Tenminste, dat waren ze voor de pandemie. Het zijn vooral mensen die hun baan verloren tijdens de pandemie en die dus keihard geld nodig hebben omdat je in Indonesië eigenlijk nauwelijks een sociaal vangnet hebt."
De bende kon deze groep makkelijk overtuigen om een nier af te staan. "En dat is iets wat je tijdens en na de pandemie heel veel ziet in Zuidoost Azië. Tienduizenden wanhopige mensen die misbruikt worden door mensensmokkelaars, en naar Cambodja of de Filipijnen of Myanmar worden gestuurd om moderne slaven te worden de cybercriminaliteit, in illegale casino's of de visserij. En in dit geval dus illegale orgaantransplantatie."
Breder onderzoek naar handel in organen
De verdachten kunnen 15 jaar cel krijgen en 36.000 euro boete. Indonesië doet nu een breder onderzoek naar deze handel. "De Cambodjaanse politie heeft meegewerkt met de arrestatie van drie verdachten, dus die twee landen werken samen. En dat vloeit ook wel voort uit afspraken die de Zuidoost Aziatische landen eerder dit jaar gemaakt hebben."
De leiders van de landen spraken over de toegenomen mensenhandel. "Ze spraken af om beter samen te werken op het gebied van grenscontrole, op handhaving. Maar ook dat er betere preventiecampagnes moeten worden opgezet, zodat kwetsbare mensen die hun baan hebben verloren niet in dit soort trucs van mensenhandelaren trappen.
Cambodja ontkende lange tijd rol in orgaanhandel
Verschillende landen klaagden meermaals over de houding van Cambodja rond illegale orgaanhandel. "Dit is toch echt een duidelijk bewijs dat die klachten ergens op gebaseerd zijn. Het ziekenhuis waar dit plaatsvond was een staatsziekenhuis. Dus Cambodja kan niet meer ontkennen dat er illegale orgaanhandel bij hen plaatsvindt."
"Cambodja staat er sowieso niet goed op als het gaat om mensensmokkel en de misbruik van kwetsbare werknemers. Veel van de illegale cybercriminaliteit vindt juist daar plaats. In dit geval werkte de Cambodjaanse politie dus mee met arrestaties, en dat is in elk geval een signaal dat de overheid nu ook bereid is er wat tegen te doen."
Bewijs gevonden voor 'oogsten' van menselijke organen in Cambodja
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.