Inheemse Ecuadoraanse vrouwen vechten voor hun leefgebied
- Nieuws
- Inheemse Ecuadoraanse vrouwen vechten voor hun leefgebied
Diep in het Amazone-regenwoud, in Ecuador, trekken inheemse bewoners ten strijde tegen de grote mijnbouwbedrijven die daar actief zijn. En in die strijd zijn het de vrouwen, die vooropgaan. "Zij worden bedreigd in hun bestaanszekerheid door de vervuiling die daar plaatsvindt", vertelt fotojournalist Sanne Derks in Bureau Buitenland.
Inheemse vrouwen strijden tegen Ecuadoraanse oliereuzen
foto: Sanne Derks
Inheemse vrouwen
"De strijd komt vanuit de vrouwen in deze gemeenschappen, omdat zij voelen dat zij dichter bij de natuur staan. Het zijn de vrouwen die hierover een sterk uitgesproken mening hebben en ook opstaan als nieuwe leiders", vertelt Derks. De olie- en mijnbouwindustrie haalt een groot deel van de olie in Ecuador uit de leefgebieden van deze oorspronkelijke bewoners. Door afval dat wordt gedumpt in de natuur of kapotte leidingen komt olie in de bodem terecht en brengt daardoor de voedselvoorzieningen in het gebied in gevaar.
foto: Sanne Derks
Grondwet
Ecuador is het enige land ter wereld die de rechten van de natuur heeft opgenomen in de nationale grondwet. Dat is gebaseerd op inheemse principes waarbij mens en natuur in harmonie leven. Op basis van deze rechten spannen inheemse gemeenschappen rechtszaken aan tegen de grote olie- en mijnbouwbedrijven. Volgens Derks leidt de grondwet tot een hoop conflicten. “Alhoewel in deze gebieden de grond wordt erkend als eigendom van de oorspronkelijke gemeenschappen, eigent de overheid zich de stoffen toe die in die grond zitten. Ook wordt doorgegaan met het verlenen van vergunningen voor oliewinning. En daar verdient de Ecuadoraanse overheid een heleboel geld mee."
foto: Sanne Derks
foto: Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.