Buitenland
NOS

Het voortbestaan van inheemse stam Mashco Piro onzeker

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het voortbestaan van inheemse stam Mashco Piro onzeker

De spanningen lopen op in het leefgebied van de Peruaanse stam Mashco Piro. Het leefgebied van de Mashco Piro wordt onder andere bedreigd door de houtkap in het Amazone-regenwoud. Afgelopen week zijn er twee houthakkers gedood met pijl en boog door de inheemse stam.

Houthakkers gedood door aanval met pijl en boog door inheemse stam

Video niet beschikbaar

De Mashco Piro bestaat uit ongeveer 750 mensen die geïsoleerd en zelfvoorzienend in het regenwoud leven. Dit aantal is een schatting, de gemeenschap leeft in principe zonder enig contact met de buitenwereld, maar deze week vond er een confrontatie plaats met twee houthakkers. De stam is vanaf de negentiende eeuw besloten, nadat er veel leden in 1894 vermoord, verkracht en tot slaaf te gemaakt werden vanwege de rubberindustrie. De overlevenden trokken zich terug in het afgelegen Amazonewoud.

Slecht teken

In juli was de inheemse stam ook in het nieuws, er doken toen beelden op van een groep van voornamelijk mannen die op zoek waren naar voedsel. "Het was een dramatisch moment", aldus de Peruaanse Adriana Churampi Ramirez, docent Latijns-Amerikaanse studies aan de Universiteit Leiden. "Ze hebben geriskeerd om zichzelf te laten zien, dat betekent dat zij er slecht aan toe waren. Ze konden niet meer eten en dus gingen de mannen op zoek, zo ver dat zij gezien konden worden", vult Churampi Ramirez aan.

Normaal gesproken heeft de Mashco Piro alleen contact met andere inheemse groepen voor het ruilen van producten. De inheemse stammen weten dat ze ver weg moeten blijven van de buitenwereld, vanwege het risico om ziektes op te lopen bijvoorbeeld. Door de houtkap in het oerwoud, waar de regering vergunningen voor heeft afgegeven, wordt hun leefgebied bedreigd. "Het ecologische evenwicht, dat ze jaren hebben weten te behouden, is verstoord door verschillende exploitaties. Het resultaat van de exploitaties is niet alleen het kappen van bomen, maar het maken van wegen, 'settlements' voor de arbeiders en vernietiging van het leefgebied", legt de Peruaanse Adriana Churampi Ramirez uit.

Geen bescherming

De Peruaanse regering moet de inheemse bevolking beschermen, daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Doordat de regering in een diepe politieke en sociale crisis zit, liggen de prioriteiten bij economische investeringen, en staat de bescherming van de inheemse stammen laag op de prioriteitenlijst.

De Mashco Piro hebben duidelijke waarschuwingen gegeven op het moment dat hun gebied betreed werd door buitenstaanders. Toen die waarschuwingen werden genegeerd, zijn ze met pijl en boog in actie gekomen. Twee houthakkers werden gedood, een andere houthakker is gewond geraakt en weer twee anderen zijn vermist. De Peruaanse regering heeft nog geen stappen ondernomen om de houthakkers die in het regenwoud werken te beschermen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie