Buitenland
NOS

Orkaan Milton verandert in politieke storm

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Orkaan Milton verandert in politieke storm

De Amerikaanse president Joe Biden heeft inwoners van delen van Florida opgeroepen om per direct te evacueren. Donderdagochtend wordt orkaan Milton, terwijl de schade van orkaan Helene nog zichtbaar is, aan land verwacht. Hij noemde het een kwestie van leven of dood. Biden heeft zelfs zijn staatsbezoek aan Duitsland uitgesteld vanwege deze zware orkaan. Bert Wieringa, een Groninger die al 22 jaar geleden de polder voor Florida heeft verruild, woont in het gebied waar wordt gevreesd voor de orkaan.

Video niet beschikbaar

Of orkaan Milton precies langs Wieringa's huis zal razen is nog niet duidelijk. "Waarschijnlijk iets verder naar het zuiden, maar er is nog veel onzeker. Hij kan ook bij ons in de achtertuin binnenkomen." Hoewel veel mensen in dat gebied wordt aangeraden te evacueren, hoeft hij zelf niet zijn huis uit. "Het gaat om de mensen die in de laagst gelegen gebieden wonen. Dat ben ik niet." Toch is de plek van zijn bungalow niet helemaal veilig: "Aan de achterkant van ons ligt een golfbaan. Daar komt de meeste wind vandaan."

Dakgoten

Ondanks de waarschuwingen houdt Wieringa zijn hoofd koel. "Het maakt me niet extra zenuwachtig. We zien het wel”, vertelt hij. "Het duurt nog een hele poos, minimaal 24 uur." Toch heeft hij zich wel goed voorbereid: "Er staat niks meer los rond het huis. Alles is naar binnen gesleept." Ook heeft hij zijn dakgoten schoongemaakt. "Voor de zoveelste keer", zegt Wieringa. "Want na Helene is er een flinke hoeveelheid blad rond gewaaid. Dat had ik nét allemaal weg."

Amerika-verslaggever Rudy Bouma ziet veel Amerikanen uit de risicogebieden wel vertrekken. "Het is onverantwoordelijk en levensgevaarlijk om daar te blijven. Er zijn shuttlebussen voor personen zonder auto en duizenden hulpverleners actief", vertelt hij. "Alhoewel een aantal van hen nog wel bezig zijn met de nasleep van orkaan Helene."

Politiek spel

De orkaan is ook een politiek spel geworden, vertelt Bouma. "Trump roept al de hele week dat de rampenbestrijding van de regering Biden tekortschiet. Dat wordt weersproken door de gouverneurs van de staten die getroffen zijn door Helene." Ook republikeinse autoriteiten in die gebieden roepen op om de stroom van desinformatie te stoppen. "Trump slingert allerlei extreme complottheorieën de wereld in, bijvoorbeeld dat met name republikeinse gebieden aan hun lot worden overgelaten of dat geld voor rampenbestrijding wordt weggesluisd naar illegale migranten." Kamala Harris heeft teruggeslagen met een tv-spotje waarin ex-witte huis medewerkers van Donald Trump claimen dat juist híj tijdens zijn presidentsperiode partijdig was met steun na rampen.

Hulpdiensten zijn druk met het bestrijden van alle desinformatie. Volgens de autoriteiten in het zuiden werkt dit demotiverend en demoraliserend voor hen. Bovendien ontmoedigt het burgers met schade om aanspraak te maken op fondsen die daarvoor beschikbaar zijn. "Als mensen geloven dat er geen geld is, vragen ze het ook niet aan."

Florida Storm

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie