Sekswerkers blijven in Nieuw-Zeeland wél overeind
- Nieuws
- Sekswerkers blijven in Nieuw-Zeeland wél overeind
Ben je werkzaam in de seksindustrie? Dan kan je het beste verkassen naar Nieuw-Zeeland. Daar is alles veel beter geregeld, stelt Joep Rottier. Hij is onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en te gast in Bureau Buitenland. Hij legt uit waarom de positie van sekswerkers in Nieuw-Zeeland de afgelopen jaren sterk is verbeterd.
Waarom sekswerkers in Nieuw-Zeeland veel beter af zijn
Decriminalisering en samenwerking
In 2003 is de hele vrijwillige volwassen seksindustrie in Nieuw-Zeeland gedecriminaliseerd. Sekswerkers hebben toen dezelfde rechten en plichten gekregen als andere werkenden. "Dat is uniek", vertelt Rottier.
Heel anders is dat in Nederland. Hier moet je je als sekswerker houden aan specifieke maatregelen, maar wordt er veel minder aandacht besteed aan het verbeteren van de positie.
"Het beleid van Nieuw-Zeeland is erg pragmatisch, moraliteit wordt zo veel mogelijk uitgeschakeld." Rottier, die uitgebreid onderzoek deed naar het onderwerp, ziet dat seksservices alleen goed geregeld kunnen worden als het beroep volledig wordt geaccepteerd: "Ook uitbuiting en mishandeling kunnen zo beter bestreden worden."
Dat beleid werpt daar zijn vruchten af. "In Nieuw-Zeeland is er een aanspreekpunt voor de seksindustrie. De relatie tussen lokale en nationale overheden en sekswerkers zit daar erg goed. Op een heel gelijkwaardig niveau wordt er samengewerkt", vertelt Rottier.
Sekswerkers en corona
In Nederland werken veel sekswerkers achter de ramen, als zzp'ers die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Maar dat zijn niet alle sekswerkers. "Een grote groep werkt bij bijvoorbeeld bordelen, zij staan niet ingeschreven en komen daarom niet in aanmerking voor allerlei verzekeringen en tegemoetkomingen." In tijden van corona komt aan het licht hoe moeilijk het voor sekswerkers is geregeld in Nederland.
Het verschil met Nieuw-Zeeland is groot. Daar kunnen alle sekswerkers een beroep doen op financiële steunmaatregelen, zónder daarbij te hoeven aangeven wat voor werk zij doen.
Terwijl er in Nieuw-Zeeland veel wordt overlegd tussen overheden en werknemers in de seksindustrie en er gezamenlijk wordt gezocht naar oplossingen, werken veel sekswerkers in Nederland op onveilige wijze door. "Sekswerkers kunnen hier nu niet veilig doorwerken, afstand houden kan immers niet", vertelt Rottier. "Maar omdat er geen andere oplossing is, worden ze min of meer gedwongen toch door te werken."
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.