Hoe vrouwen de maffia ten val brengen
- Nieuws
- Hoe vrouwen de maffia ten val brengen
Binnen de Italiaanse maffia worden vrouwen vaak gezien als een potentieel gevaar, omdat ze een heilig principe als de omerta nooit blindelings zullen volgen. Vrouwen 'vinden op een bepaald moment andere zaken belangrijker', zo zei een kopstuk ooit. 'Ofwel moet je ze dan opsluiten, ofwel doden.'
Vrouwen blijken dus een machtig wapen in de strijd tegen de Italiaanse 'Ndrangheta, een van de grootste maffiaorganisaties ter wereld. Het boek Maffiamoeders van Alex Perry, dat binnenkort in het Nederlands verschijnt, vertelt het verhaal van moedige vrouwen die uit hun familieclan stappen en spijtoptant worden.
Eén van de machtigste maffiaorganisaties ter wereld lijkt onaantastbaar, totdat Lea Garofalo, dochter van een vooraanstaand maffioso, getuigt. De mishandelde Lea heeft schoon genoeg van de moordlustigheid en het geweld in de familieclan en wil een betere toekomst voor haar dochter Denise.
Zwijgen over de organisatie, 'omerta', is dan ook de code van de 'Ndrangheta. En wie de clan toch in gevaar brengt, moet dat vaak met een gruwelijke dood bekopen. Je wordt geboren als maffioso en je sterft als maffioso.
Nadat ze spijtoptant wordt, overleeft Garofalo meerdere aanslagen op haar leven. Door gebrek aan bewijs kan Lea niet meer in het getuigenbeschermingsprogramma blijven, ze weet zich geen raad. In 2009 zoekt Carlo contact met haar en zegt haar te vergeven. Het gezin herenigd een weekend in Milaan, maar niet voor lang: Lea verdwijnt en elk spoor van haar wordt uitgewist.
Het verhaal van Lea zorgt voor een golf van verontwaardiging in Italië. Na de verdwijning ziet openbaar aanklager Alessandra Cerreti, die haar leven wijdt aan de jacht op de ‘Ndrangheta, hoeveel impact de getuigenis heeft op de familie. Ze weet twee andere vrouwen uit grote misdaadfamilies over te halen om te getuigen. Door Lea beseft Alessandra dat ze de maffiamoeders nodig heeft om het criminele imperium te ontmantelen.
Luister om 19.00 uur bij Bureau Buitenland op NPO Radio 1 naar Eric Arends, onderzoeksjournalist bij Argos en oud-Italië correspondent.