Oud-commandant: 'Macht tonen enige middel om vrede te hebben'
- Nieuws
- Oud-commandant: 'Macht tonen enige middel om vrede te hebben'
Het is al 80 jaar vrede door afschrikking, zegt Mart de Kruif, oud commandant der landstrijdkrachten in Spraakmakers. We zijn dat de laatste jaren een beetje vergeten volgens hem. Maar je macht laten zien is het enige middel om vrede te hebben, zegt hij.
Video niet beschikbaar
De NAVO gaat de komende tijd flink groeien: de budgetten gaan omhoog, het aantal militairen neemt toe en er komen twee nieuwe lidstaten bij. Dat is besloten tijdens de NAVO-top, die vandaag wordt afgesloten in Madrid.
Strategische fout
Een goed idee, vindt De Kruif. "Tot '45 stond Europa bol van de oorlogen. Sinds die tijd is het 80 jaar vrede door afschrikking. Dat zijn we uit het oog verloren. Het wordt tijd dat we weer overgaan naar mechanisme van macht laten zien, want dat is het enige middel om vrede te hebben."
Het begint wel bij het opbouwen van onze eigen defensiemacht, zegt hij. Dat duurt zeker "tientallen jaren", want we hebben een "strategische fout" gemaakt om het afgelopen jaren zo snel af te bouwen. Hij wijst op "de grote broer aan de overkant van de plas", die snel veel kan. Maar daar moeten we "niet te veel op hangen", vindt hij. Europa moet ook z'n eigen weg gaan.
Defensie in twee jaar weer vol
Over de personeelsplanning maakt hij zich niet zo'n zorgen. Er zijn volgens hem "teveel mensen" die niet deelnemen aan het arbeidsproces. Zij zijn welkom bij defensie, dat een heel "vormend instituut" is. "Geef mij twee jaar de tijd en je hebt Defensie vol, ben ik van overtuigd."
Ook VVD-Kamerlid Peter Valstar wijst op de uitdaging om Defensie weer op te bouwen. "Ze zijn afgelopen decennia tot op het bot toe uitgekleed." Hij wijst specifiek op het vastgoed, waar vanmiddag een debat over gehouden wordt. "Defensie moet een grote reorganisatie toepassen. Het heeft meer dan 10 duizend gebouwen en meer dan de helft daarvan heeft meer dan twee ernstige tekortkomingen." Met andere woorden, Nederland moet aan de bak. "Blijf niet bij het oude. Ga het dak repareren nu de zon nog schijnt."
Neutrale buffer weg
Iets minder gerust is Laurien Crump, universitair docent internationale betrekkingen. "We krijgen er 1300 kilometer grens bij, die tussen Finland en Rusland. De kans op grensconflicten neemt daardoor toe." Juist die neutrale buffer was zo van belang, zegt ze.
De expert wijst op de belangrijke rol die Zweden en Finland in jaren '70 speelden in het voorkomen van escalaties aan de Oostgrens. Die rol van willen ze nog steeds spelen, maar het is de vraag of Poetin ze nog wel neutraal genoeg vindt. "Hij interpreteert het als overlopen naar de vijand. En dan ben je geen geloofwaardige bemiddelaar meer.
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.