Buitenland
NOSNTR

Homohuwelijk voorlopig verworpen op Aruba: Politieke en juridische strijd duurt voort

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Homohuwelijk voorlopig verworpen op Aruba: Politieke en juridische strijd duurt voort

Het Arubaanse parlement heeft woensdag na een tweede stemming officieel besloten om het homohuwelijk voorlopig niet toe te staan. De stemming eindigde opnieuw in een patstelling van 10-10, wat betekent dat het wetsvoorstel is verworpen. Dit besluit komt na jaren van strijd door mensenrechtenorganisaties en koppels van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao, die pleiten voor het recht om te trouwen.

Video niet beschikbaar

Rechters in Willemstad hebben eerder geoordeeld dat een verbod op het homohuwelijk tegen de grondwet ingaat. Desondanks blijven zowel de politiek als de kerk op beide eilanden zich sterk verzetten. "De politiek en kerk zijn fel tegen," verklaarde Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties.

Onzekerheid voor de queer-gemeenschap

Alexandra van Huffelen uitte haar bezorgdheid over de gevolgen voor de queer-gemeenschap. "Ik vind het vooral erg voor de mensen dat ze nog langer in onzekerheid zitten," zei Van Huffelen, die in maart op Aruba was en daar leden van de queer-gemeenschap sprak. "Het raakt me dat mensen niet hun levensstijl kunnen accepteren."

De politieke strijd is nog niet ten einde, want de Hoge Raad in Nederland zal op 12 juli uitspraak doen over het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao. In eerste aanleg en in hoger beroep is al bepaald dat de wet moet worden aangepast, maar beide regeringen zijn in cassatie gegaan.

Autonomie van de eilanden

De kwestie roept vragen op over de autonomie van de eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sommige politici beschouwen Nederlandse bemoeienis als koloniaal gedrag. Van Huffelen benadrukt echter het belang van gelijke rechten: "Men weet dat ik dit een belangrijk onderwerp vind. Het is gek dat eilanden die bij het Koninkrijk horen, op zo'n fundamenteel onderdeel verschillen."

De stemming in het Arubaanse parlement liep tweemaal uit op een gelijkspel, mede doordat Statenlid Shailiny Tromp-Lee van de regeringspartij MEP zich beide keren van stemming onthield. "Ze vindt het moeilijk om een keuze te maken," aldus een parlementaire bron.

De uitspraak van de Hoge Raad wordt met spanning afgewacht, en kan een beslissende rol spelen in de verdere juridische en politieke ontwikkelingen rond het homohuwelijk op de eilanden.

Aruba

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie