Gaat de Isla-raffinaderij van Curaçao ooit nog open?
- Nieuws
- Gaat de Isla-raffinaderij van Curaçao ooit nog open?
Midden op Curaçao staat hij, de Isla-raffinaderij. Maar waar vroeger dikke rook uit de pijpen te zien was, ligt de oliefabriek al zo’n anderhalf jaar stil. Ook de nieuwste poging tot overname mislukte vorige week en dus heropening verder weg dan ooit. "Die aanwezigheid is bijna vanzelfsprekend," zegt fotograaf Sinaya Wolfert in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
In 1918 ging de raffinaderij open. De eerste eigenaar: olieconcern Shell. "In eerste instantie werden Nederlanders voor hoge banen naar het eiland gebracht,” legt de fotograaf uit. “Die woonden vlakbij de raffinaderij, maar wel aan de goede kant." De rook uit de pijpen bereikte deze hoge heren dus niet.
Maar dat gold niet voor iedereen die in de buurt moest wonen. "Vooral de armere bevolking, de arbeiders, gingen direct onder de rook wonen." De raffinaderij bood werkgelegenheid, iets wat voor veel mensen geen ongewenste luxe was. In de jaren ’50 werken zo’n 10.000 mensen in de raffinaderij.
Toch was het leven niet voor alle bewoners slecht. "Shell zorgde voor haar medewerkers. Er waren speciale vieringen, eigen theaters. Veel mensen hebben daar nog warme herinneringen aan." Ook legt het bedrijf een eigen infrastructuur aan rondom de fabriek.
Stil
De Isla-raffinaderij is al langer omstreden. Het doorgaans groene eiland kent twee kampen. "Een deel vindt de raffinaderij prachtig en heeft er warme herinneringen aan. Voor sommigen is het de enige inkomstenbron." Aan de andere kant staan tegenstanders. "Die willen dat het eiland groener wordt. Daar past die fabriek niet bij."
Dat laatste kamp zou binnenkort dus wel eens de eindoverwinning kunnen halen. "In 1985 ging Shell weg en sindsdien is de raffinaderij in steeds slechtere staat beland. Wie gaat daar nog geld in steken om het op te knappen?"
Olie raffinaderij Curacao
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.