Marokko: Blaat het niet, dan schaadt het niet
- Nieuws
- Marokko: Blaat het niet, dan schaadt het niet
De Marokkanen maken zich op voor Eid al-Adha, het islamitische Offerfeest, en dat betekent dat zij traditioneel een lam kopen. Maar nu is er een hashtag actie waarin wordt opgeroepen tot een boycot, vertelt Marokko correspondent Samira Jadir in Buitenland Uitgelicht.
vpro bb 2806 uitgelicht marokko
Laat ‘t blaten
Onder de hashtag Laat ’t blaten wordt via sociale media een oproep gedaan om dit jaar geen schaap of lam te kopen, vertelt Jadir. De boycot is een protest tegen de hoge prijzen. Die waren door de coronapandemie al gestegen, maar zijn nu nog verder toegenomen. “Een schaap kost tussen de 500 en 1000 euro.” Dat is voor mensen met een gemiddeld salaris van 200 euro per maand veel geld.
Jadir noemt verschillende andere oorzaken voor de prijsstijging: “Hoge voedselprijzen, daar valt ook veevoer onder, hoge transportkosten, en omdat de Marokkaanse diaspora massaal naar Marokko gaan om, na twee jaar coronatijd, het Offerfeest daar weer te vieren.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Trots
Voor de prijs zullen de meeste Marokkanen de aankoop echter niet laten. Het offeren van een schaap is een religieuze verplichting. “Maar als je er geen geld voor hebt, dan ben je ervan vrijgesteld”, benadrukt Jadir. In de praktijk offeren armere mensen toch een schaap, omdat zij geen gezichtsverlies willen lijden bij buurtgenoten: “Er zit een soort van trots in om een schaap te kopen voor je gezin.” Ook de hashtag actie zal daar volgens de correspondent weinig verandering in brengen: “Desnoods moeten ze het geld ergens gaan lenen. Je hebt hier zelfs speciale bankleningen om een lam te kopen.”
Laconiek
De overheid staat volgens Jadir ver van de gewone burger. “Er zijn al hier en daar protesten over de hoge voedselprijzen, maar de overheid reageert er vrij laconiek op.” De minister van Landbouw heeft aangegeven dat het wel meevalt met de prijzen en dat men schapen kan kopen tussen de 80 en 150 euro. “Op deze uitspraken wordt op sociale media lacherig gereageerd.”
foto: Samira Jadir
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.