Italië importeert Kirgizische kaasmakers
- Nieuws
- Italië importeert Kirgizische kaasmakers
Op het Italiaanse eiland Sardinië dreigt het geluid van schapenbelletjes te verdwijnen, want Sardinië kampt met een hoog vergrijzingsgehalte. Daarom komen lokale autoriteiten nu met een origineel plan om honderd Kirgizische herders en hun families over te laten komen om 'pecorino romano'-kaas te maken.
Video niet beschikbaar
Het plan
Sardinië kampt met enorme bevolkingskrimp, het eiland heeft het laagste geboortecijfer van alle Italiaanse regio’s. "Daarnaast zijn er in sommige kleine steden daar in een paar jaar tijd duizenden mensen vertrokken," vertelt VPRO-journalist Sonja Pleumeekers in Bureau Buiteland. Daarom worden er in eerste instantie ongeveer 100 Kirgizische herders mét hun gezinnen overgevlogen. De herders krijgen in eerste instantie een tijdelijk contract, om te kijken hoe het bevalt bij beide kanten.
Het idee is dat deze nieuwe bevolkingsgroep ook echt gaat integreren in Sardinië, daarom worden ze aan een speciaal opgeleide cultureel werker gekoppeld. Het is ook de bedoeling dat deze gezinnen zich gaan mengen in het dorpsleven. Als het dan bevalt, worden de tijdelijke contracten omgezet in vaste contracten en komen er waarschijnlijk nog veel meer Kirgiziërs naar het eiland.
Waarom Kirgiziërs
Hoe ze bij de Kirgiziërs komen, is eigenlijk bij toeval, legt de Italië-kenner uit. De regionale directeur van de Italiaanse landbouworganisatie werd benaderd door boeren in Kirgistan die wilden leren om ook zulke lekkere kaas te maken. Zo kwamen ze er in Sardinië achter dat er in Kirgistan een heel vergelijkbare cultuur bestaat van schapen houden. "Toen ging dus het lichtje branden: misschien kunnen we deze mensen inzetten", meldt de journalist.
Daarnaast gaat het natuurlijk ook om goedkope krachten. In Sardinië kan je als herder tussen de 1000 en 1400 euro netto verdienen, terwijl het gemiddelde loon in Kirgistan vele malen hoger ligt.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.