Indonesië helpt ex-terroristen het rechte pad op
- Nieuws
- Indonesië helpt ex-terroristen het rechte pad op
[KRO-NCRV] Ook Indonesië, het land met de meeste moslims ter wereld, worstelt met de radicale islam. Niet alleen aanhangers van IS vormen een bedreiging, maar ook veroordeelde terroristen die weer vrijkomen. De Indonesische regering en lokale Ngo's hebben daarom deradicalisatie programma's opgezet. NPO Radio 1-verslaggever Edwin Mooibroek bezocht een ex-terrorist.
Een lokale organisatie help vrijgekomen voormalige terroristen om een bedrijf te starten. Op die manier moet worden voorkomen dat ze weer radicaal worden en naar geweld grijpen. Een van de succesverhalen is die van Mahmudi Haryono, alias Yusuf.
Hij werd veroordeeld tot 10 jaar cel nadat er in zijn huis munitie en materiaal voor bommen was gevonden. In 2009 kwam hij na 5,5 jaar vervroegd vrij. Nu heeft hij een autoverhuur in Semarang en werkt hij als manager en kok in een restaurant in Solo.
Yusuf werd radicaal toen hij in contact kwam met Amrozi, een van de ter dood veroordeelde en geëxecuteerde daders van de bomaanslag op Bali in 2002. “De bedoeling was dat ik naar Ambon en Poso zou gaan, waar gevochten werd tussen moslims en christenen. Uiteindelijk ben ik naar de Filipijnen vertrokken en heb daar 2 jaar lang gevochten samen met Islamitische opstandelingen. Ik wilde weten hoe ik bommen kon maken en kon strijden om mijn islamitische broeders te beschermen”, vertelt Yusuf achter het stuur van zijn auto.
Bekijk hier de reportage
Toen hij in 2009 vrij kwam zocht hij zijn oude netwerk weer op. ''Maar ik kwam er toen achter dat de meeste vrienden van destijds een normaal leven waren gaan leiden. De één werkte als boer, de ander als visser. Ik heb toen besloten om ook te kiezen voor een gewoon leven. Ik verdien nu eerlijk mijn geld en hoef niet meer te stelen om een jihad te kunnen voeren.''
Succesverhalen
''We hebben in de afgelopen jaren zo'n 35 vrijgekomen terroristen begeleid'', zegt Dete Aliah van de lokale NGO. ''Bij 5 van hen is het mislukt. Die zijn weer teruggegaan naar hun oude netwerk. We bezoeken de veroordeelde terroristen al in de gevangenis. Daar proberen we er eerst achter te komen wie ze precies zijn en proberen een band op te bouwen."
"Als ze vrijkomen, wachten we tot ze naar ons toe komen voor hulp. Als ze komen, vragen we wat voor bedrijf ze zouden willen beginnen en of ze een voorstel willen maken. Uiteindelijk kunnen ze een lening krijgen, om het bedrijf ook echt te starten."
Hoe houd je ze op het rechte pad?
"We blijven ze daarna intensief volgen, hebben veel gesprekken met ze om te voorkomen dat ze weer radicaal worden'', aldus Dete Aliah. "Als ze hun oude netwerk weer dreigen ingetrokken te worden, proberen wij ze weer terug te trekken.''