De term 'ambtenarenbaantje' kan naar de prullenbak: 'Er wordt te veel gevraagd'
- Nieuws
- De term 'ambtenarenbaantje' kan naar de prullenbak: 'Er wordt te veel gevraagd'
Bezuinigen op het ambtenarenapparaat, ingewikkelde dossiers die bij ambtenaren op het dossier schreeuwen om een oplossing en dan is er ook nog geen zicht op loonsverhoging ondanks de stijgende inflatie. Ambtenaren hebben het zwaar en daar wordt onvoldoende rekening mee gehouden.
Daarvoor waarschuwt Sybrand Buma, burgemeester van de stad Leeuwarden, in WNL Haagse Lobby. "Er wordt van hen gevraagd om in de rustige zomermaanden waar niemand aanwezig is problemen op te lossen, ze blijven op de nullijn en dan moeten er ook nog drie nieuwe ministeries worden opgetuigd."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Onrust
Buma ziet de zorgen ook onder zijn ambtenaren. "In vergaderingen zie ik de onrust. Mensen maken zich echt zorgen over wat er komen gaat en op dit moment wordt er onvoldoende rekening gehouden met wat er van deze mensen wordt gevraagd.
De bezuinigingen
In het hoofdlijnenakkoord van Kabinet Schoof staat dat het aantal rijksambtenaren structureel met ruim een vijfde moet worden verminderd. Vanaf 1 januari 2026 gaat ook een nullijn gelden voor rijksambtenaren én politieke ambtsdragers voor één jaar. De nullijn moet de loonontwikkeling van rijksambtenaren matigen. De nullijn moet een bezuiniging van 600 miljoen opleveren, verwachten de vier partijen PVV, VVD, NSC en BBB. Ook het aantal ingehuurde consultants wordt omlaaggeschoefd. Alles bij elkaar moet dat de schatkit 1 miljard euro aan bezuinigingen opleveren.
Overwerkte ambtenaren en culturele instellingen vallen om; kabinetsbeleid hakt er meteen in (9 juli 2024) - WNL Haagse Lobby
Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app
Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.