Republikeinen stemmen in met verhoging schuldenplafond
- Nieuws
- Republikeinen stemmen in met verhoging schuldenplafond
Ze zijn er toch weer uitgekomen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden: het schuldenplafond mag omhoog. Veel Republikeinen dreigden tegen te stemmen, maar uiteindelijk was er een grote meerderheid voor. Van de parlementariërs stemden 314 voor en 117 stemmen tegen. Correspondent Simone Tukker vertlet over de stemming in het Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
"President Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis Kevin McCarthy deden er van tevoren alles aan om de spanning over de stemming weg te nemen. Ze benadrukten dat er écht wel een meerderheid voor het plan te vinden zou zijn. Dat is namelijk de beste optie voor alle Amerikanen, in hun ogen. Maar juist omdat er zo veel nadruk op werd gelegd, vertrouwde niet iedereen erop dat het ook echt goed zou komen. Dus er was echt wel wat spanning voorafgaand aan de stemming."
Wekenlang onderhandeld
In de Amerikaanse wet is er een maximum gesteld aan het bedrag dat de overheid mag lenen. Als de staatsschuld verder verhoogd moet worden, moet de limiet omhoog. Als het Congres dat niet goedkeurt, dreigt een bankroet voor de Verenigde Staten en zouden ambtenaren geen salaris meer krijgen. Dat zou voor het eerst zijn in de geschiedenis van het land.
Normaal gesproken wordt het gezien als een soort hamerstuk, maar nu hebben de partijen wekenlang over het plafond onderhandeld. "President Biden kwam zelfs terug van een gepland staatsbezoek", zegt Tukker. "En bij de stemming werd ook tot het laatste moment vurig overleg gepleegd. De angst was groot dat er anders geen meerderheid zou komen. En we hebben gezien dat dit met succes is gebeurd."
Zowel de democraten als de republikeinen wilden bij de stemming niet als verliezer uit de bus komen. Volgens Tukker is dat voorgaande jaren ook gebeurd, maar dit keer was het echt heel spannend: "Dat komt ook omdat er volgend jaar weer presidentsverkiezingen zijn. De partijen willen natuurlijk weer met een goed verhaal terug naar hun kiezers. Ook speelt mee dat tijdens de congresverkiezingen van afgelopen november, de kaarten opnieuw zijn geschud. De Republikeinen kregen het weer voor het zeggen in het Huis van Afgevaardigden en behaalden een krappe meerderheid."
Niet iedereen blij
Omdat de Republikeinen een krappe meerderheid behaalden, wordt president Biden gedwongen om met ze te overleggen over de overheidsuitgaven. Conservatieven binnen de Republikeinse Partij zijn er geen voorstander van, net als sommige progressieve Democraten.
"De Republikeinen willen dat de overheid minder geld gaat uitgeven", zegt Tukker. "De democraten willen juist investeren, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat of infrastructuur. Dat zijn pittige onderhandelingen geweest. En daarom was ook duidelijk dat een deel van de Republikeinen zeker niet zou gaan instemmen met het nieuwe schuldenplafond."
In het nieuwe voorstel staat dat de schuldenlast tot 1 januari 2025 boven het eerder vastgestelde plafond van 31,4 biljoen dollar mag uitkomen. Omdat het wetsvoorstel is aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, kan het nu aan de Senaat worden voorgelegd. Die zal er waarschijnlijk tegen het einde van de week over stemmen. President Biden heeft de Senaat op het hart gedrukt haast te maken met de goedkeuring, zodat hij zijn handtekening onder de wet kan zetten. Aanstaande maandag is de deadline.
Republikeinen stemmen in met verhoging schuldenplafond
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.