Buitenland
NOS

Jonge transpersonen aan de zelfmedicatie door lange wachtlijsten

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge transpersonen aan de zelfmedicatie door lange wachtlijsten

Jonge transpersonen, soms nog maar 14 jaar, bestellen online zelfmedicatie om alvast in transitie te gaan. De officiële weg via een ziekenhuis vinden ze te lang duren, omdat de wachtlijsten oplopen tot meer dan drie jaar. Ze zien daarom ze geen andere uitweg dan zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld mannelijke of vrouwelijke hormonen. Dat blijkt uit onderzoek van NOS Stories.

Jonge transpersonen aan de zelfmedicatie door lange wachtlijsten

Video niet beschikbaar

“We hebben een vragenlijst verspreid en is bijna 700 keer ingevuld door jonge mensen. Daarvan zegt tweederde dat ze zelfmedicatie hebben overwogen”, vertelt Romy Beijersbergen van NOS Stories in het NOS Radio 1 Journaal. “Eén op de zeven, één op de zes zegt daadwerkelijk het ook te gebruiken. Dat is best wel veel.”

Zelfmedicatie

Er zijn verschillende soorten zelfmedicatie die transpersonen nemen. “Het gaat meestal om hormonen of hormoonblokkers. Denk aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen of testosteron als je mannelijke hormonen wilt. Dat koop je op het internet”, legt Beijersbergen uit. “Je hebt online allerlei do-it-yourself transitiepagina’s waar hele handleidingen staan. Met één druk op de knop kan je dan medicatie bestellen en vaak betaal je met crypto of een bankoverschrijving.”

Risico

“Het is tweeledig. Aan de ene kant haal je het vaak uit het buitenland, uit India, Rusland of Thailand. Je hebt geen idee wat erin zit, wat de dosering is en of het allemaal wel klopt. Dus daar zijn grote zorgen over. Anderzijds is in transitie gaan heel heftig. Zowel mentaal als fysiek, daarom wordt altijd gezegd dat je echt stabiel moet zijn omdat door hormonen je impulsneigingen versterkt kunnen worden. Als je suïcidaal bent, kan het echt gevaarlijk zijn.”

Wachtlijsten

Er zijn ook allerlei medische zorgen. Zo kan het bloed te dik worden en kunnen er dan bloedpropjes ontstaan. Toch zien veel jonge transpersonen dit als de enige uitweg. “Bijna iedereen zegt tegen ons dat het komt doordat die wachtlijsten zo lang zijn. Het is geen uitzondering als je drie jaar moet wachten op überhaupt een eerste gesprek. De behandeling start vaak maanden later. De wanhoop is zo groot”, vertelt Beijersbergen.

“Negen op de tien in de vragenlijst zegt: ik sta op de wachtlijst en ik heb zelfmoord overwogen. Eén op de drie heeft zelfs één of meerdere pogingen gedaan. Dat is best wel heftig.”

Oplossingen

“Ik ging langs bij de minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, en ik zei tegen hem: dit zijn de cijfers, wat vindt u hiervan? Hij zei: ik schrik heel erg van het zelfmedicatie-gedeelte, begin er niet aan. Maar goed de wanhoop is zo groot. Dat begreep hij ook heel goed. Hij zei: we moeten echt heel erg de capaciteit opschalen. De capaciteit voor hormoonbehandelingen is in het afgelopen jaar met vijftig procent gestegen, maar we zijn er nog lang niet. Daar wil hij heel erg op inzetten de komende tijd.”

“Maar ik zei: wat hebben jongeren die nu op de wachtlijst staan daar aan? Toen zei hij: nou we gaan er heel hard mee aan de slag. Of dat gaat lukken in een korte tijd is de vraag.”

Het hele verhaal van NOS Stories is terug te vinden op het Youtube-kanaal.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand anders? Bel 0800-0113 of ga naar www.113.nl

RJN transpersonen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie