Romeo en Julia-taferelen in de Berlijnse senaat
- Nieuws
- Romeo en Julia-taferelen in de Berlijnse senaat
Liefdesrelaties op de werkvloer zijn het onderwerp van gesprek in Berlijn. Daar heeft de burgemeester net bekend gemaakt dat hij een relatie heeft met zijn wethouder van Onderwijs. Maar nu is de vraag of dit eigenlijk wel mag, vertelt Duitslandkenner Ulrike Nagel in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Roddels en regels
Een tijdje geleden berichtte een aantal kranten voor het eerst over een mogelijke relatie tussen Wegner en Günther-Wünsch, vertelt de Duitslandkenner. Kai Wegner is sinds mei vorig jaar burgemeester van Berlijn en Katharina Günther-Wünsch is sindsdien ook wethouder voor Onderwijs in de Berlijnse Senaat, het Berlijnse college van burgemeester en wethouders. "Beiden gaven aanvankelijk geen commentaar op de geruchten. Maar al snel werd bekend dat Wegner en zijn nu ex-vrouw uit elkaar gingen." Nagel vertelt dat er daarna wederom veel vragen op doken in de media. "Dus toen hebben zij het nieuws alsnog bevestigd." Maar nu is de vraag of dit eigenlijk wel mag, vertelt Nagel.
Belangenconflicten
"Er blijken geen formele regels hiervoor te zijn, dus het antwoord op dit vraagstuk is voorlopig: Het kan wél. Alleen zijn de zorgen over belangenconflicten niet meteen uit de wereld", aldus Nagel. Ze legt uit dat dit koppel van dezelfde partij zijn, de CDU, maar nog steeds zijn er zorgen over belangenconflicten. "Wat doe je als je ruzie krijgt binnen de Senaat ondanks dat ze bij dezelfde partij horen." De journalist vertelt dat ze erachter zijn gekomen dat er géén formele regels zijn binnen de Senaat voor zo’n situatie. "Hier zijn binnen de bestuurslichaam wel vragen over, maar het stel heeft beloofd om werk en privé gescheiden te houden."
Nieuwe regels
Op sociaal media kon je veel kritische reacties lezen. Ook de Senaat ging over deze situatie nadenken, en nu zijn er dus ook nieuwe regels gemaakt, vertelt Nagel. Mocht er toch een conflict zijn, dan gaat de burgemeester zich daar niet zelf mee bemoeien, maar zijn plaatsvervanger, de locoburgemeester. "Die is de wethouder van financiën en moet dan gaan bemiddelen. En als het een financiële kwestie is, dan wordt het stokje ook weer overgedragen naar nog een andere wethouder. Dat is dan Franziska Giffey, zij is de vorige burgemeester van Berlijn." Maar de kenner vertelt dat dit voor sommigen niet genoeg is. "De anti-corruptieorganisatie Transparency Duitsland wil die regels ook juridisch laten vastleggen, een soort compliance-regeling die tot nu toe alleen in het bedrijfsleven bestaat."
Iran toont spierballen & Macron probeert Fransen voor zich te winnen - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.