Hoe Ecuador een narcostaat werd
- Nieuws
- Hoe Ecuador een narcostaat werd
De ontsnapping van drugscrimineel 'Fito' uit een gevangenis in Ecuador ontstak een explosie aan bendegeweld die deze dagen het land terroriseert. Inmiddels is het drie dagen geleden dat de Ecuadoraanse president Noboa het leger de straten op heeft gestuurd, maar de straten blijven gedomineerd door het geweld van de kartels. Waarom rebelleren de bendes juist nú, en valt er tegenop te vechten? Dat legt journalist Edwin Koopman uit in Bureau Buitenland.
De perfecte route
Ecuador heeft deze chaos volgens Koopman voornamelijk te danken aan haar (on)gunstige ligging; het ligt immers tussen twee grote cocaïne producenten: Colombia en Peru. De drugsroutes liepen volgens Koopman altijd al door Ecuador, maar sinds de politie in Colombia meer grip heeft gekregen op de drugscriminaliteit, besloten de Mexicaanse kartels te investeren in de drugsroute door Ecuador.
"Sindsdien is de drugshandel, en daarbij komend geweld, geïntensifieerd. Ecuador is een walhallah voor de kartels." Anders dan Colombia produceert Ecuador zelf geen drugs, en heeft daardoor een stuk minder ervaring als het gaat om het bestrijden van de drugscriminaliteit.
De effecten van die onervarenheid zijn volgens Koopman goed te zien: "Als je de afgelopen 5 jaar teruggaat, blijken de moordcijfers te verdubbelen. Er zijn de meest gruwelijke taferelen waargenomen. Dingen die we normaal alleen in Mexico tegenkwamen."
"Als je de afgelopen 5 jaar teruggaat, blijken de moordcijfers te verdubbelen"
Zure vruchten
Eerder op de week sprak Daniel Noboa, president van Ecuador, tot de Ecuadorianen. Hij riep in zijn toespraak de noodtoestand uit in het land. Volgens Koopman hebben voorgaande presidenten gefaald in beleid, sommige presidenten werden er zelfs van beschuldigd deel te zijn van het crimineel netwerk, waar Noboa momenteel de "zure vruchten van moet plukken". Toch heeft Koopman een sprankje hoop voor de jonge president.
Hoe Ecuador een narcostaat werd & Chinagate in België - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.