Trump verschijnt voor het eerst sinds aanslag voor het publiek op Republikeins congres
- Nieuws
- Trump verschijnt voor het eerst sinds aanslag voor het publiek op Republikeins congres
Twee dagen na de aanslag op Donald Trump, is de Republikeinse Conventie begonnen, het partijcongres waar hij officieel tot presidentskandidaat wordt gekozen. Trump meldde gisteravond via social media al wie zijn 'running mate' zou worden, maar de grootste verrassing van de avond was toch wel het moment dat hij zelf de zaal binnenkwam. Correspondent Ryan Hermelijn vertelt in het NOS Radio 1 Journaal wat er gebeurde toen Trump in de zaal verscheen.
Video niet beschikbaar
"Het was gewoon een totale extase toen Trump in de zaal verscheen. Er kwam een enorme energie vrij op die bijeenkomst. Iedereen had zich erop verheugd. Niemand wist precies waar, wanneer en hoe hij zijn opwachting zou maken. Toen hij verscheen op het podium met een verband op z'n oor en vuist gebald in de lucht, net als op die iconische foto's vlak na de moordpoging, werden de mensen helemaal gek."
Ontroering
Volgens Hermelijn was Trump diep ontroerd door het onthaal, waar hij bij de moordaanslag juist vechtlust uitstraalde: "Het publiek barstten in huilen uit, ik zag Donald Jr. huilen en je zag dat het Trump ook heel veel deed, dat heldenonthaal."
De oud-president werd in de zaal uitvoerig toegejuicht door zijn partijgenoten terwijl zanger Lee Greenwood God Bless the USA zong. Het publiek scandeerde onder meer 'we love Trump' en 'fight fight fight'.
Vicepresidentskandidaat JD Vance
"Ook was Trump voor het eerst samen te zien met zijn running mate Senator JD Vance uit Ohio." Trump maakte eerst op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social dat de 39-jarige Vance kandidaat is voor het vicepresidentschap van de Republikeinen.
Binnen een uur na plaatsing van dat bericht werd Trump op het Republikeinse partijcongres in Milwaukee officieel genomineerd als presidentskandidaat voor de Republikeinen.
"JD Vance heeft een hele interessante achtergrond. Hij komt uit een arbeidersmilieu en is opgegroeid met een drugsverslaafde moeder. Maar hij wist die dramatische jeugd om te zetten in een carrière in het leger en een studie aan de prestigieuze Yale Universiteit."
"Hij geldt als de belichaming van de Amerikaanse droom: dat iedereen het in het land kan maken. Hij schreef ook een boek over de vergeten arbeidersklasse en dat is ook verfilmd door Netflix."
Vance had stormachtige politieke carrière
De relatief onervaren Vance zit zo'n twee jaar in de Senaat, waar hij een duidelijk conservatief geluid laat horen. Zo steunde hij een voorstel voor een nationaal abortusverbod. Ook diende hij een wetsvoorstel in om diversiteitsprogramma's bij de overheid af te schaffen.
"Vance was eerst nog een felle tegenstander van Trump. Hij noemde hem zelfs 'Amerika's Hitler' en heeft dus een enorme scherpe draai gemaakt de laatste jaren. Nu deelt hij heel veel van Trump's meningen. Zo is hij fel tegen het steunen van Oekraïne en vindt dat Amerika zich eerst moet richten op z'n eigen problemen."
Vlak na de moordaanslag op Trump op zaterdag was Vance een van de Republikeinen die meteen de Democraten de schuld gaf. Op X schreef hij dat de campagne van Biden Trump afschilderde als een "autoritaire fascist die ten koste van alles gestopt moet worden", en dat die retoriek "rechtstreeks" leidde tot de moordpoging op Trump.
Emoties in de zaal als Trump met verband op oor zijn opwachting maakt op Republikeins congres
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.