Vrouwenrechten in Egypte – 'cultureel probleem'
- Nieuws
- Vrouwenrechten in Egypte – 'cultureel probleem'
Sinds de revolutie in 2011 zijn er veel meer organisaties in Egypte die opkomen voor mensenrechten en voor vrouwen specifiek, vertelt voormalig Midden-Oostencorrespondent Annabel van den Berghe in Spraakmakers. "Tegelijkertijd zien we dat sinds president Sisi aan de macht is, veel initiatieven worden onderdrukt."
Van den Berghe is er toch optimistisch over: "Ik voel dat die intrinsieke drijfveer bij vrouwen er is. Vrouwen gaan veel meer uitkomen voor wat er is gebeurd, gaan toch aangifte doen, er zijn initiatieven die hen ondersteunen. Dus er is wel iets aan het gebeuren."
Video niet beschikbaar
'Aangifte doen gevaarlijk'
Als vrouw aangifte doen van seksueel geweld was vroeger gevaarlijk, en nog steeds. "Vaak gebeurde het dat je nog een keer wordt aangerand in het politiebureau." Het komt volgens Van den Berghe voort uit de cultuur, waarin het vrouwelijk lichaam bezit is van de man en niet van de vrouw zelf. "Als je dan verkracht bent, heb je daar zelf om gevraagd of dat uitgelokt. Daar worden vrouwen heel vaak van beschuldigd."
"Politieofficieren weten vaak niet beter en maken het slachtoffer nog een keer slachtoffer." Sinds juli is er wel mogelijkheid tot anonieme aangifte, voor iets meer bescherming. "Maar het is nog altijd arbitrair en afhankelijk van wie het dossier in handen neemt en of zij besluiten de persoon met naam en toenaam te beschrijven."
'Formuleren wat strafbaar is'
Voor verandering is het nodig in de wet te formuleren wat strafbaar is. Op dit moment is enkel vaginale penetratie strafbaar. "Orale penetratie, anale penetratie en dwingen tot andere seksuele activiteiten vallen daar niet onder. Dat wordt gezien als ongewenst gedrag."
Aangifte doen wordt verder bemoeilijkt doordat het slachtoffer moet bewijzen dat er sprake is van verkrachting mét een getuige. Forensisch bewijs kan gebruikt worden, "maar dat is niet altijd zo evident." Daarnaast moet de aangifte binnen drie maanden worden gedaan, anders vervalt het.
'Cultureel probleem'
Een aantal vrouwen komt nu op voor hun rechten, maar dat is niet vanzelfsprekend. "Het is een cultureel probleem dat niet alleen de overtuiging is van mannen. Heel veel vrouwen hebben diezelfde overtuiging dat als een vrouw verkracht is, dat het haar keuze was." Meisjes worden veroordeeld vanwege video's op TikTok, met als aanklacht prostitutie omdat ze een kort rokje dragen. "Dat is totaal absurd, maar dat zijn niet alleen mannen die dat geloven."
Toch vervolgd
Onlangs werd Ahmed Zaki beschuldigd van het verkrachten en aanranden van honderd medestudenten. De zaak kwam aan het licht door een online groep die alle aanklachten van tien jaar verzamelde om, zelfs al zijn de zaken verjaard, toch met een compleet dossier naar de rechtbank te gaan. Hij wordt nu vervolgd. "Maar de straffen die hem boven het hoofd hangen zijn zeer minimaal vergeleken bij de straffen van die TikTokkers – die meisjes die eigenlijk niets gedaan hebben."
Het platform heeft gewerkt, maar ondertussen is het ontbonden vanwege doodsbedreigingen. "Maar deze man zal terechtstaan. De vraag is waarvoor: ongewenst gedrag of verkrachting van onder andere minderjarigen."
Annabell van den Berghe over eerste Senaatsverkiezing in Egypte
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.