Mexico is eindelijk zijn onverkoopbare regeringsvliegtuig kwijt
- Nieuws
- Mexico is eindelijk zijn onverkoopbare regeringsvliegtuig kwijt
Het had wat voeten in aarde, maar de president van Mexico heeft eindelijk het officiële vliegtuig verkocht. De ruim 90 miljoen dollar die het ding opbracht gaat naar "het volk", vertelt Latijns-Amerika redacteur Edwin Koopman in Bureau Buitenland.
Buitenland Uitgelicht: Mexico
Het was in 2018 een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO): een einde aan de luxe die alle vorige presidenten voor zichzelf hadden gecreëerd: "Geen rijke president in een land vol armen". Hij zou het allemaal anders gaan doen: de presidentiële ambtswoning werd een museum, het vliegtuig – "een belediging voor het volk" - zou in de verkoop gaan.
Onverkoopbaar testmodel
"Er was echter een probleem: niemand wilde het toestel hebben. Mexico had de Boeing 787 zelf ooit voor een habbekrats kunnen kopen omdat het een testmodel was - die zijn doorgaans onverkoopbaar. Van alles en nog wat was eraan versleuteld. Bovendien zat het toestel vol met zaken die niet per sé aantrekkelijk zijn voor een vliegtuig zoals marmeren wasbakken", vertelt Edwin Koopman.
foto: AFP
Loterij
Uiteindelijk werd besloten om het vliegtuig dan maar te verloten, waarmee zich een nieuw probleem aandiende: wat moet de winnende burger met een Boeing waarvan alleen al het onderhoud kapitalen kost? Zelfs toen de hoofdprijs werd opgedeeld in honderd prijzen van een kleine miljoen dollar liep het geen storm. Ten einde raad kocht de Mexicaanse regering de laatste 30 procent van de loten zelf en deelde ze uit aan scholen en ziekenhuizen; die zouden voor een miljoen mooie dingen kunnen doen.
foto: AFP
Dorpsschool moet wapens kopen
Opnieuw creëerde de oplossing nieuwe problemen. "Een dorpsschool met een winnend lot kreeg direct het drugskartel op zijn dak om duidelijk te maken dat er van dat geld wapens moesten worden gekocht", vertelt Koopman. "De dreiging was zo groot dat het hele dorp op de vlucht sloeg." Intussen was het vliegtuig, waar het allemaal mee begon, nog altijd niet verkocht.
Twee jaar duurde het nog voor zich eindelijk een klant aandiende: president Emomali Rahmon van Tadzjikistan, al bijna dertig jaar aan de macht, legde 92 miljoen dollar neer voor de kist; een enorm kapitaal voor het straatarme land. Maar de democratie in Tadzjikistan, daar kan AMLO zich niet druk over maken. Het toestel landde deze week op Tadzjiekse bodem. In het presidentiële paleis in Mexico-Stad klonk een zucht van verlichting.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.