Buitenland
NOS

Hoe wordt humanitaire hulp verleend in Gaza? 'Hele moeilijke positie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wordt humanitaire hulp verleend in Gaza? 'Hele moeilijke positie'

Medewerkers van UNRWA, de VN-organisatie die zich richt op hulp aan Palestijnen, proberen hun werk voort te zetten in de Gazastrook. Dat is niet zonder risico. Fotohistorica Michelle Hamers was te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Zij werkte tussen 2014 en 2017 voor UNRWA.

Video niet beschikbaar

"Het hoofdkantoor van UNRWA is in Gaza-stad. Daar werken 13.000 medewerkers, daarvan is 95 procent lokaal. Zij zijn geëvacueerd naar het zuiden. De situatie is er zo penibel dat ik al een paar dagen niks gehoord heb", vertelt Hamers. "Ik heb wel dagelijks contact met oud-collega's in Jeruzalem."

"UNRWA heeft door de hele Gazastrook kantoren, scholen, gezondheidscentra, et cetera. Nu worden die scholen gebruikt als opvanglocaties. Duizenden mensen zitten in de lokalen, met maar een paar toiletten. Daar zijn die natuurlijk niet op gemaakt", aldus Hamers.

'Zagen de aanval niet aankomen'

"Normaal ziet UNRWA het geweld wel oplaaien. Dan worden de internationale medewerkers direct geëvacueerd uit Gaza. Dat is nu niet zo gegaan, omdat de aanval van Hamas op 7 oktober zo'n verrassing was. Dus internationale collega's zitten daar nog vast", zegt Hamers.

"Het is al heel lang een actief conflictgebied. Toen ik daar werkte, waren er heel veel incidenten. Steekpartijen, schietpartijen, geweldsuitbarstingen, demonstraties. Er zijn protocollen voor medewerkers. In Gaza heeft de internationale staf sowieso geen bewegingsvrijheid. Je wordt in gepantserde auto's rondgereden."

'Kunnen alleen pleisters bieden'

"UNRWA heeft al tientallen jaren met deze situatie te maken. Ze worden door het Westen gefinancierd, maar langs alle kanten bekritiseerd. Al sinds het begin van het conflict wordt UNRWA de politieke arena ingesleurd, terwijl ze een puur humanitair mandaat hebben", stelt Hamers.

"Ze zijn in een hele moeilijke positie gezet door de VN. Ze hebben alleen het mandaat om relief te bieden aan de Palestijnen. De VN die daar zat, is opgehouden te bestaan rond 1948. Daar is nooit vervanging voor gekomen. Er is dus geen politiek perspectief en de UNRWA kan niet meer doen dan een pleister bieden."

oog gaza

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie