Nederland wijst Europees wetsvoorstel over geweld tegen vrouwen af: 'Onbegrijpelijk'
- Nieuws
- Nederland wijst Europees wetsvoorstel over geweld tegen vrouwen af: 'Onbegrijpelijk'
In 2022 werd een Europese wet gepresenteerd die exclusief gaat over geweld tegen vrouwen. Daarin staat bijvoorbeeld dat in alle EU-landen wettelijk sprake is van verkrachting als het slachtoffer aantoonbaar niet heeft ingestemd met de seks. Maar dit voorstel wordt tegengehouden door onder andere Nederland. PvdA-Europarlementariër Vera Tax roept Tweede Kamerleden vandaag op tot actie, vertelt ze in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
In de Nederlandse wet wordt (als de Eerste Kamer akkoord gaat) opgenomen dat seksueel contact zonder instemming verkrachting is. Daarvoor gold het als verkrachting als er sprake was van geweld. In een Europees wetsvoorstel om geweld tegen vrouwen te bestrijden, wordt deze wijziging ook doorgevoerd. Maar Nederland wil dat tegenhouden.
Tax vindt dat 'heel bizar'. "Daarom ben ik vandaag in de Tweede Kamer. Om de nieuwe Kamerleden ervan op de hoogte te stellen en ze ervan te overtuigen dat Nederland ook een ander standpunt in kan nemen." Tax hoopt op een spoeddebat met demissionair Justitieminister Yeşilgöz.
'Onbegrijpelijk'
Staatssecretaris Weerwind schreef in een reactie op Kamervragen dat het Europese wetsvoorstel niks zou toevoegen voor slachtoffers. Vanuit Nederlands perspectief klopt dat, onderschrijft Tax, maar dat geldt niet voor de rest van de EU: "In de EU wil je als vrouw vrij kunnen reizen, studeren, wonen en werken. Nu ben je in de EU niet zo goed beschermd als in Nederland." Tax vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering geen voorstander is van het Europese wetsvoorstel.
Verdrag van Istanbul
Het Ministerie van Justitie zegt dat het door Nederland ondertekende Verdrag van Istanbul, dezelfde strekking heeft als een paragraaf in de nieuwe Europese wet. Hiermee zegt het ministerie dat de lidstaten die het verdrag hebben ondertekend, dezelfde betekenis van het delict verkrachting aanhouden.
Een verdrag is echter geen wetgeving. Volgens Tax moet er daarom nu een wet ingevoerd worden. "In Nederland hebben we het goed geregeld, onbegrijpelijk dat we het in Europa niet willen."
Tijdsdruk
Op 6 februari wordt er in Brussel nog een keer onderhandeld over het Europese wetsvoorstel geweld tegen vrouwen. Als Nederland niet een ander standpunt inneemt, dan is het 'feitelijk voorbij', aldus Tax. "Er zit dus een tijdslimiet op."