Buitenland
NOS

Strategische coalities gevormd voor tweede ronde in de Franse parlementsverkiezingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strategische coalities gevormd voor tweede ronde in de Franse parlementsverkiezingen

Vandaag is de tweede en beslissende ronde van de Franse parlementsverkiezingen. De eerste ronde werd vorige week gewonnen door het radicaal rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen.

Kan strategisch stemmen Rassemblement National van de winst afhouden?

Video niet beschikbaar

Vanavond om 20:00 verschijnt de eerste exitpoll voor de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. De definitieve uitslag wordt in de loop van de avond bekend. Er is nu al veel politie op de been in de grote steden voor de exitpoll, ongeacht de uitslag. Het zijn emotionele verkiezingen voor veel Fransen.

Strategisch stemmen

In de eerste ronde van de verkiezingen vorige week zondag kwam de partij van Marine Le Pen als grootste uit de bus. Sindsdien hebben de andere partijen er alles aan gedaan om de kansen te verkleinen voor Le Pen. Dit doen ze door middel van het vormen van strategische coalities in de Franse kiesdistricten. Frankrijk telt 577 kiesdistricten en in ongeveer 200 daarvan zijn er kandidaten van ofwel Macrons partij teruggetrokken, of van de linkse partijen. "Bijvoorbeeld in het ene kiesdistrict is de kandidaat van Macron teruggetrokken in de hoop dat de stemmers die normaal gesproken op zijn centrumpartij stemmen, nu op de linkse kandidaat stemmen, zodat deze kandidaat meer kans heeft om te winnen van Le Pen" licht correspondent Frankrijk, Frank Renout, toe. "De situatie is per kiesdistrict verschillend" vult hij aan, in andere districten zullen de linkse stemmers het met de kandidaat van Macrons partij moeten doen, omdat hun kandidaat is teruggetrokken.

Fatsoenlijke partij

De grote vraag die specialisten hebben, is of deze strategie ertoe leidt dat veel kiezers thuisblijven. Verslaggever Mattijs van de Wiel merkte toen hij met lijsttrekkers langs de deuren ging, dat de Fransen een beetje klaar zijn met strategisch stemmen. "Ze hebben er geen zin meer in, vooral de linkse stemmers hebben in het verleden al vaker hun stem moeten aanpassen om zo radicaal-rechtse partijen tegen te houden." Bijvoorbeeld in 2002, toen werden de linkse kiezers opgeroepen om op een rechtse kandidaat te stemmen om zo de vader van Le Pen buitenspel te zetten. Dit gebeurde wederom in 2017 toen Macron aan de macht kwam om Marine Le Pen tegen te werken. Opvallend vond Mattijs van de Wiel ook dat het Rassemblement National van Marine Le Pen niet meer als gevaarlijke partij wordt gezien door veel Fransen. "De partij schrikt minder af, het is een normale partij waar je met fatsoen op kan stemmen, je hoeft je er niet meer voor te schamen" klonk het op de straten in Frankrijk volgens Mattijs.

De partij die het grootst wordt mag een regering vormen, maar Le Pen heeft een voorbehoud gemaakt alleen te willen regeren als haar partij de absolute meerderheid haalt.

Ster advertentie
Ster advertentie