Buitenland
VPRO

Lukt het Rishi Sunak om partij en land tot rust te brengen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lukt het Rishi Sunak om partij en land tot rust te brengen?

Het is besloten: met Rishi Sunak krijgt het Verenigd Koninkrijk de derde premier van dit jaar. Maar komt er met Sunak wel een einde aan de politieke en economische onrust in het land? Voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk, Titia Ketelaar, vertelt het in Bureau Buitenland.

VPRO BB GB

Minister van Financiën

Sunak was minister van Financiën tijdens het kabinet van Boris Johnson. Hij was ook de eerste die na alle commotie rondom de toenmalige premier zei: 'genoeg is genoeg'. Al tijdens de vorige leiderschapsverkiezingen was het duidelijk dat een groot deel van de Conservatieve fractie Sunaks economische beleid waardeerde, maar dat de leden van de Conservatieve partij toch een voorkeur hadden voor de liberale beloftes van Liz Truss – het beleid dat tot haar ondergang leidde.

Geen gespreid bedje

Nu Sunak de nieuwe premier wordt, betekent dat nog niet dat hij in een gespreid bedje terecht komt. Tijdens de regeerperiode van Truss zijn de financiële markten immers op hol geslagen en waren de inflatie en het begrotingstekort torenhoog.

Volgens Ketelaar zijn die externe factoren al uitdagend genoeg voor Sunak, maar ligt de daadwerkelijke uitdaging vooral binnen de Conservatieve partij zelf. "Wat Cameron overkwam, wat Theresa May overkwam, Boris Johnson en Liz Truss. Eerst moet je rust in eigen fractie en partij zien te krijgen en die partij is zo ongelooflijk verdeeld – denk maar aan Brexit, het grote thema dat altijd speelt. Alles wat hij zal gaan doen om rust in de tent te krijgen, daarvoor zal hij eerst die hele fractie van 350 springende kikkers achter zich moeten krijgen. Dat is al sinds 2010 geen enkele Conservatieve partijleider gelukt."

Quote

Het ging het hele weekend over: gaat Johnson meedoen, ja of nee?

Titia Ketelaar

Boris Johnson

Hoewel Johnson niet meer meedoet in de race voor de opvolging, betekent dat nog niet dat hij op het punt staat om de politiek achter zich te laten. Ketelaar: "In dat opzicht was zijn verklaring heel interessant om te lezen. Hij zei bijvoorbeeld dat dit moment niet opportuun is om mee te doen – maar op een ander moment dus misschien wel."

Ketelaar legt uit dat Johnson vanaf de zijlijn zeker nog gaat proberen om de aandacht op zichzelf te vestigen: “Dat gebeurde dit weekend ook. Het ging helemaal niet over de plannen van de kandidaten. Het ging niet over de vragen wat er moet gebeuren met de Brexit, met de Noord-Ierse kwestie, de economie en de inflatie. Het ging het hele weekend over: gaat Johnson meedoen, ja of nee?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Harde maatregelen

Er gaan hoe dan ook maatregelen komen die kiezers niet leuk zullen vinden, ongeacht wie er zal regeren. "De ene stroming wil nu hard bezuinigen en geen hand-outs voor mensen die dat wellicht nodig hebben," vertelt Ketelaar, "en de andere willen juist steun voor de mensen die de energierekening niet kunnen betalen. Welke keuze hij ook maakt, hij zal een deel van zijn partij vervreemden."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie