Oekraïense vluchtelingkinderen worden beschermd tegen uitbuiting, niet-Europese vluchtelingkinderen niet: waarom?
- Nieuws
- Oekraïense vluchtelingkinderen worden beschermd tegen uitbuiting, niet-Europese vluchtelingkinderen niet: waarom?
Vluchtelingkinderen uit Oekraïne worden beschermd tegen uitbuiting, misbruik en mensenhandel. Een speciale resolutie werd al snel na het uitbreken van de oorlog door het Europees Parlement aangenomen. Maar waarom wordt dit wel voor deze kinderen geregeld en niet voor ruim 22.000 vluchtelingkinderen aan de grens van Europa? Vandaag stellen kinderen die gevlucht zijn uit landen buiten Europa deze vraag aan het Europees parlement.
Worden niet-Oekraïense kindvluchtelingen gediscrimineerd en wat moeten zij doorstaan?
Video niet beschikbaar
"Ik kan niet anders zeggen dan dat de politieke wil er niet is om die andere kinderen goed op te vangen", vertelt Marc Dullaert, voorzitter van KidsRights, in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is vandaag ook bij deze bijeenkomst.
Bescherming
"Het belangrijkste punt van de kinderen is: goh er is wel bescherming voor Oekraïense kinderen. Dat is natuurlijk fantastisch. Waarom geldt die niet voor alle andere minderjarige kinderen die op de vlucht zijn en zijn vastgelopen aan de grens van Europa? In mijn woorden, van KidsRights, het VN-kinderrechtenverdrag discrimineert niet. Alle kinderen op de vlucht moeten bescherm worden, dus er is eigenlijk iets geks aan de hand. Als je uit Oekraïne komt, word je beschermd. Daarbuiten, kinderen zonder ouders op de vlucht met dezelfde gevaren, waarom worden die niet beschermd?"
Andere behandeling
Waarom is er dan zo’n groot verschil? "Na het uitbreken van de oorlog heeft men zo snel mogelijk deze kinderen willen beschermen. Dat is goed en het is fantastisch zelfs dat het parlement zo snel heeft gereageerd. Maar sinds 2016, toen heb ik zelfs als voorzitter van de Europese kinderombudsman een rapport geschreven over de afschuwelijke omstandigheden van andere kindvluchtelingen, speelt deze zaak al."
Vanavond wordt ook de documentaire ‘Shadow Game’ over vluchtelingkinderen getoond aan het Europees Parlement. "Het laat op hele indringende wijze zien, aan de hand van beelden gemaakt met hun telefoons, hoe kinderen in elkaar worden geslagen, vastlopen, op worden gesloten en erger. Dat is schokkend."
Opvang
"Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat jonge vluchtelingen, minderjarige vluchtelingen door de Europese voogdijinstanties, die hebben de meeste Europese landen, worden opgevangen. Dan wordt gekeken: goh, hoe kunnen we voor onderdak en voldoende bescherming zorgen? En niet dat je aan jouw lot wordt overgelaten. In Italië bijvoorbeeld worden vingerafdrukken afgenomen, je wordt geregistreerd en de straat op gestuurd. Dat laatste betekent gewoon dat je onbeschermd bent. Je bent een prooi voor mensenhandelaren, mensen die je uit willen buiten of erger. Opvang had er geregeld moeten worden."
Praktisch haalbaar
"Er zijn op dit moment, volgens VN-cijfers, ongeveer 20.000 kinderen vastgelopen aan de Europese grenzen. Het zou mogelijk moeten zijn om deze kinderen te verdelen over verschillende Europese landen. Deze aantallen zijn goed op te vangen en te verdelen. Dat moet goed te doen zijn en de Europese instanties zouden dit aan moeten kunnen."
Meer kinderen
Zullen er dan meer kinderen richting Europa worden gestuurd? "Dat klinkt allemaal mooi theoretisch, maar uit onderzoek blijkt dat mensen die op de vlucht gaan, en zeker kinderen zonder ouders, zijn gewoon desperaat. Dat doe je pas wanneer je echt geen uitweg ziet. Dan ga je pas weg bij huis en haard. Het is geen plezierreis en dat je denkt: goh, laten we ook maar eens op de vlucht gaan. Dan moet het wel heel slecht met je gaan. De motivatie is niet de aanzuigende werking, maar de motivatie is als je heel erg in nood zit. Ik vind kinderen die op de vlucht zijn gegaan, moeten volgens het VN-kinderrechtenverdrag gelijk behandeld worden en die moet je beschermen."
RJN vluchtelingkinderen
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.