Buitenland

Fotograaf Eddy van Wessel probeert het onoverkomelijke leed in Syrië vast te leggen

foto: Eddy van Wesselfoto: Eddy van Wessel
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotograaf Eddy van Wessel probeert het onoverkomelijke leed in Syrië vast te leggen

[KRO-NCRV] Fotograaf Eddy van Wessel is net terug uit Syrië. "Het land is uitgemergeld en mensen zijn onzeker," vertelt hij De Ochtend op NPO Radio 1. Ieder gezin dat hij sprak heeft wel een slachtoffer in de familie. “Als je dat bij elkaar opstapelt, dan is het een onoverkomelijk leed wat je daar probeert vast te leggen.”

Voor het eerst sinds lange tijd kwamen er deze week hoopvolle berichten uit Syrië. De wapenstilstand die maandag inging, leek aan te slaan. Maar in de Syrische hoofdstad Damascus waren toch weer hevige gevechten tussen regeringstroepen en rebellen. Van Wessel vertrok uit Syrië net voordat de wapenstilstand in ging.

Onder controle van de regering

De fotograaf was in Syrië op pad met het regeringsleger, hij mocht dus niet alles vastleggen. Hij ging onder andere langs bij humanitaire projecten, maar uiteindelijk was hij onder controle van de regering. "Dat is iets wat je als journalist natuurlijk totaal niet aantrekkelijk vindt." Van Wessel denkt niet dat er één schuldige in het conflict is. "Er worden belangen van heel veel landen uitgevochten op het grondgebied van Syrië." Van Wessel heeft ook niet de behoefte om een schuldige aan te wijzen. "Ik heb veel liever de persoon die het oplost, de gevolgen zijn er al. Dus de oplossing moet nu komen."

'Mensen blijven raken'

De fotograaf gaat regelmatig naar gevaarlijke gebieden en hij komt dan met verhalen en veel foto's vanaf de frontlinie. "Ik denk dat je mensen moet blijven raken met wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. Soms is het heel dichtbij en soms heel ver weg". Het Midden-Oosten is voor veel mensen een 'ver-van-hun-bed-show'. "De menselijke behoeften wil ik blijven benadrukken en dat kun je niet vaak genoeg herhalen."

Van Wessel wordt door de inwoners in Syrië open en vriendelijk ontvangen. Ze zijn niet gewend aan westerse journalisten, vertelt Van Wessel. "Ze zijn heel verrast dat er überhaupt een buitenlander door het land trekt." Hij betwijfelt wel of mensen echt het achterste van hun tong laten zien want hij blijft natuurlijk onder toezicht van het regeringsleger.

'Politiek praatje voor iedereen verwarrend'

Toch heeft Van Wessel wel het gevoel dat hij een realistisch beeld kan laten zien. Het grote politieke plaatje is volgens Van Wessel voor iedereen verwarrend. Hij wil vooral van mensen weten wat hun toekomstbeeld is, want "dan merk je dat iedereen het ontzettend moeilijk heeft daar."

Ster advertentie
Ster advertentie