Spraakmakende maatregel in Schotland om alcoholmisbruik tegen te gaan
- Nieuws
- Spraakmakende maatregel in Schotland om alcoholmisbruik tegen te gaan
Per week gaan er in Schotland 24 mensen dood aan alcohol. Een kwart van de Schotten drinkt te veel. En dus wil de overheid daar wat aan doen. Woensdag doet de Hoge Rechter uitspraak of er een minimumprijs mag komen op alcoholische dranken.
"In de oorlog was dit een ziekenhuis", zegt Adam over het grote landhuis even ten zuiden van Edinburgh tussen 700 honderd jaar oude bomen. Hij is niet gelovig maar hij voelt nog de 'goedheid' in het pand. Toen hij 21 was kwam hij al in afkickkliniek Castle Craig, even ten zuiden van Edinburgh. Toen om zijn moeder te bezoeken die voor haar alcoholverslaving behandeld werd. Nu wordt hij er zelf behandeld.
Adam werkt in de olie- en gasindustrie. Hij is geregeld weken weg van huis. De druk op het werk, en onrechtvaardigheden die hem aangrijpen zorgen voor onbeheersbare woedebuien. Om die thuis in bedwang te houden gaat hij drinken en blowen.
Die dakloze op straat dat ben ik niet. Nog niet.
Tijdens een kampeervakantie met zijn vrouw en kinderen slaan de stoppen weer door. Een mooie sterrenhemel, vallende sterren… Adam gaat blowen en drinken. In zijn dronkenschap maakt hij ruzie met zijn vrouw, verlaat haar en zet in Edinburgh de bloemetjes buiten. Drinken met vrienden, stripclubs waar hij betaalt met de gezamenlijke rekening, zodat zijn vrouw het ook ziet.
Als hij teruggaat naar zijn vrouw om zijn mobiele telefoon op te halen en die uit haar handen rukt, doet ze aangifte van mishandeling. In zeven weken tijd zit Adam tot twee keer toe in de cel. Hij besluit dan dat hij naar de afkickkliniek zal gaan.
24 mensen per week dood aan alcohol
Maar niet iedereen in Schotland is in staat tot dat inzicht te komen. Het aantal doden te wijten aan alcohol ligt in Schotland op 1265 (2016). Een stijging van 10% in vergelijking met het jaar ervoor. Eric Carlin van Scottisch Health Action on Alcohol Problems becijfert dat dat zo’n 24 doden per week zijn. En op een bevolking van iets meer dan 5 miljoen is dat hoog. 51% hoger bijvoorbeeld dan in buurland Engeland. 1 op de 4 personen in Schotland drinkt teveel alcohol, 51.000 kinderen groeien op in een gezin waar een ouder overmatig alcohol gebruikt.
Minimum alcoholprijs
De overheid wil het drankgebruik gaan aanpakken door het invoeren van een minimumprijs per eenheid alcohol, Schotland zou het eerste land met zo’n maatregel worden.
Goedkope alcoholdrankjes zijn in Schotland in de supermarkt te koop. Professor Chick leidt afkickkliniek Castle Craig, werkte lange tijd voor de National Health Service en deed onderzoek naar het drankgebruik bij personen die in het ziekenhuis werden opgenomen. 90% van hun drankgebruik bleek te bestaan uit deze goedkope drankjes.
De invoering van een minimum alcoholprijs kan de prijs van een cider van 2 pond verhogen naar meer dan 5 pond. De overheid hoopt dat het drankgebruik daarmee zal dalen en het parlement stemde al in 2012 in met de maatregel. Maar de Scotch Whisky Association wist invoering tot nu toe met rechtszaken tegen te gaan. Tot aan de Hoge Raad in Londen die komende woensdag een beslissende uitspraak zal doen.
Kinderen zonder eten
Adam denkt dat de maatregel niet zal werken. Hij kent alcoholisten met weinig geld en is bang dat zij de alcohol als prioriteit zullen hebben. Eten voor het gezin zal er bij inschieten, of de energierekening zal blijven liggen. En verwarming, zegt Adam, dat heb je wel nodig in Schotland.
De behandeling in de afkickkliniek heeft de moeder van Adam niet af kunnen helpen van haar verslaving. Adam wil niet dat zijn kinderen opgroeien met een verslaafde ouder en is gestopt met drinken. Zijn kinderen hebben hem nog niet dronken meegemaakt. Nog niet, voegt Adam er aan toe.
Vooruitkijken doet hij niet te ver, elke dag zonder alcohol is er één.
Beluister hier de reportage van Maarten Bleumers: