Buitenland
VPRO

Voor onderzoek op Antarctica, om terug de tijd in te kijken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor onderzoek op Antarctica, om terug de tijd in te kijken

Een team van onderzoekers op Antarctica wil 600 jaar terug de tijd in kijken. En daarvoor boort het maar liefst tot ruim 200 meter diep. Het doel van deze 'tijdreis' is het andermaal achterhalen of de mens invloed heeft op het veranderende klimaat. Bij Bureau Buitenland was onderzoeker Stef Lhermitte van de TU Delft te gast.

Lhermitte keerde eind december terug van een eerste missie op de Zuidpool. Samen met zijn mede onderzoekers boorden ze tot maar liefst 210 meter diep in de gigantische sneeuwplaat. En het geboorde ijs wordt nu geanalyseerd door collega's van de onderzoeker. "We verwachten dat we nu aan de hand van dit ijs tot 600 jaar terug de tijd in kijken."

Ook op de Zuidpool worden door onderzoekers en onderzoeken veranderingen waargenomen, in bijvoorbeeld dikte en oppervlak van het ijs. De onderzoekers wensen beter te begrijpen of de waargenomen veranderingen natuurlijke variatie zijn, of dat deze tot stand komen door de mens.

Terug de tijd in

Om te achterhalen of de mens van invloed is wordt er aan de hand van boringen terug de tijd in gekeken, legt de onderzoeker uit. De gevallen sneeuw blijft liggen en vormt op een gegeven moment ijslagen. "En die lagen zijn te tellen, net zoals je bijvoorbeeld de ringen van een boom telt. Op die manier kan je terug rekenen hoeveel sneeuw er per jaar is gevallen."

Antarctica in cijfers

Oppervalk: 14,5 miljoen kilometer
Gemiddelde dikte: 2,16 kilometer
Hoogste punt (Mount Vision) 4.892 meter
Smelt al het ijs op de Zuidpool: dan stijgt de zeespiegel bijna 60 meter.
Gemiddelde jaartemperatuur Vostok (Russisch onderzoekcentrum) -55

"Het IPCC, de bijbel van het klimaatwetenschap, die stelt dat de invloed van Antarctica op de zeespiegel relatief beperkt is." Maar nu zijn er volgens Lhermitte recent een aantal studies (soms controversieel) die aantonen dat Antarctica wel eens een ander pad zou kunnen volgen.

Daarom wordt er nu veel aandacht besteed aan het bevestigen of ontkrachten van hypotheses betreffende de zuidelijke ijsplaat.

Hieronder luister je het gesprek terug:

Smeltende Zuidpool

Ster advertentie
Ster advertentie