'Wij moeten nu alle zeilen bijzetten voor mensen met hongersnood'
- Nieuws
- 'Wij moeten nu alle zeilen bijzetten voor mensen met hongersnood'
Het aantal mensen dat ernstig bedreigd wordt door hongersnood is binnen een jaar tijd van 42 miljoen naar 45 miljoen mensen wereldwijd gestegen. Daarvoor waarschuwt het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). Madelon Meijer van Oxfam Novib geeft in Blok&Toine het antwoord op de vijf belangrijkste vragen.
Video niet beschikbaar
1. Het aantal mensen dat door hongersnood wordt bedreigd is afgelopen jaar met drie miljoen gestegen. Welke verklaring is er voor deze enorme stijging?
"Dat is deels door conflict, maar ook de gevolgen van COVID-19 en de klimaatcrisis spelen mee. Hier wordt al jaren voor gewaarschuwd, maar niets aan gedaan. Zolang dat door ettert blijft de hongersnood toenemen."
2. Voor de wereldwijde strijd tegen hongersnood is naar schatting van het WFP zo'n 6 miljard euro nodig. WFP-directeur David Beasley roept regeringen en miljardairs in de westerse wereld op hun verantwoordelijkheid te nemen. Waarom gebeurt er zo weinig?
"Het is voor veel wereldleiders een ver van hun bed show. Er zijn zoveel crisissen in de wereld nu helaas en mensen zijn door de thuissituatie eerder geneigd om daar iets aan te doen. Dat wat ver weg is en niet gezien wordt, krijgt helaas minder aandacht."
3. Op welke manier leveren jullie als Oxfam Novib hulp aan dit soort gebieden?
"Wij doen aan noodhulp en geven geld aan mensen in ruil voor werk, zodat zij eten op de markt kunnen kopen. Hongersnood betekent dat mensen geen toegang hebben tot eten. Ze hebben vaak geen inkomen, door bijvoorbeeld de coronacrisis.
"Daarnaast krijgen zij van ons zaden en gereedschap zodat zij hun velden kunnen bewerken om te kunnen zaaien en oogsten. Ook geven wij schoon water, omdat hygiëne daar juist heel belangrijk is."
4. Als alle zeilen bij worden gezet, hoe snel kun je dan structureel de hongersnood de wereld uit krijgen?
"Die zes miljard moet heel snel beschikbaar gesteld worden, zodat de mensen die nu hongersnood hebben geholpen kunnen worden. Wat structureel moet gebeuren, is werken aan de oorzaken."
"Dat houdt in conflicten oplossen, zorgen dat er vrede komt. Zorgen dat de oorzaken van klimaatverandering worden aangepakt, zodat de emissie-uitstoot sneller dan wij nu doen wordt teruggebracht. Voor de coronacrisis hebben we heel hard vaccins nodig. In Afrika is nog niet een procent van de bevolking gevaccineerd."
5. Wat is de verwachting voor de toekomst als er niets wordt gedaan?
"De gevolgen zijn dramatisch. Vorig jaar zomer hebben wij een rapport naar buiten gebracht dat er iedere minuut kans is dat elf mensen door hongersnood komen te overlijden. Sindsdien is het aantal mensen met honger alleen maar toegenomen. Mensen komen letterlijk om van de honger."