Buitenland

Het opgedroogde meer in Bolivia zorgt voor spookdorpen

foto: Sytske Jellemafoto: Sytske Jellema
  1. Nieuwschevron right
  2. Het opgedroogde meer in Bolivia zorgt voor spookdorpen

[KRO-NCRV] Precies drie jaar geleden droogde het op één na grootste meer in Bolivia op: het Lago Popoo. Het opgedroogde meer wordt gezien als één van de meest zichtbare plekken van klimaatverandering ter wereld. Verslaggever Sytske Jellema bracht een bezoek aan het Lago Popoo.

Een gemeenschap zonder inkomsten

''Het verdwijnen van het meer wordt geweten aan een combinatie van klimaatverandering en vervuiling door mijnbouw op de Boliviaanse hoogvlakte. Extreme weersveranderingen, een snelle verdamping door de zon en te weinig watertoevoer van de door mijnbouw vervuilde rivieren, zorgden ervoor dat het meer opdroogde en de gemeenschap zonder inkomsten achterbleef. Het is niet meer dan een zoutvlakte.''

Het Popoo-meer kon opdrogen door vervuiling die de watertoevoer belemmerde en door CO2-uitstoot, waardoor het water te snel verdampte. Er valt wel eens regen in de regio, maar niet op het juiste moment.

Achtergebleven vissers

Inheemse vissers visten eeuwenlang aan dit meer. Door de opdroging zijn steeds meer boeren en vissers vertrokken naar de stad. Wel liggen er boten aan het meer die achtergelaten zijn door de vissers, maar vissers zelf zijn bijna niet meer te zien. Toch sprak de verslaggever met een visser die de plek niet kan verlaten.

Het begin van de opdroging van het meer, de visser kan het zich nog heel goed herinneren. Hij zag dat de vissen heel zwak waren. "Ze zwommen steeds maar naar de oevers toe." Hij heeft het met zijn eigen ogen gezien dat miljoenen vissen aan het doodgaan waren, evenals de duizenden vogels.

'De steden in Bolivia barsten uit hun voegen'

''Het platteland vervalt in spookdorpen of dorpen waar nog slechts een handjevol ouderen wonen. Het dorp vlakbij het meer heeft een school waar één à twee leerlingen opzitten. Ondertussen barsten de steden in Bolivia uit hun voegen. Verwacht wordt dat komende jaren 85% van de Bolivianen in de stad woont, terwijl Bolivia juist bekend staat om haar landbouwcultuur."

"In de stad zijn niet genoeg werkmogelijkheden en voorzieningen voor deze zogeheten klimaatvluchtelingen, waardoor de problemen alleen maar verder toenemen. Voorlopig lijkt er nog geen kentering plaats te vinden en wordt Bolivia gezien als één van de landen waar klimaatverandering het duidelijkst zichtbaar is."

Luister hier naar de reportage van Sytske Jellema:

Drie jaar na het opdrogen van het lago Popoo in Bolivia

Ster advertentie
Ster advertentie