Buitenland
BNNVARA

Verdeeldheid bij Labour: 'Als Jeremy Corbyn aan de macht komt, dan komt er muiterij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verdeeldheid bij Labour: 'Als Jeremy Corbyn aan de macht komt, dan komt er muiterij'

Stel dat Boris Johnson aftreedt, dan mag Jeremy Corbyn proberen een nieuwe regering te vormen. Maar: de oppositieleider heeft helemaal geen Brexit-alternatief. Of hij orde kan scheppen in de Britse chaos bespreken Arend Jan Boekestijn, historicus en oud-politicus en Flip Feyten, Engeland-kenner en VRT journalist, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Toen Corbyn partijleider werd, viel de mond van Boekestijn open. "Ik was een beetje verbaasd toen het allemaal gebeurde een paar jaar geleden. Ze hebben de meest linkse kerel die ze konden vinden aangesteld. En hij is niet zomaar een beetje links, het is gewoon een marxist."

"Hij noemt zichzelf een democratisch socialist, dat zijn de harde jongens." Bovendien, toen Groot Brittannië toetrad tot de gemeenschappelijke markt was Corbyn tegen. Boekestijn: "Want de markt is kapitalistisch dus dat is fout."

Een kleiner leger en uit de NAVO

Feyten: "Hij is een anti-militarist en dat gaat heel erg ver. Hij vindt eigenlijk dat het land uit de NAVO moet stappen en een kleiner leger moet krijgen. En er is ooit een generaal geweest die gezegd heeft 'als deze man aan de macht komt, dan komt er muiterij'. En kopietjes van zijn hoofd zijn gebruikt als schietschijf."

Daarnaast zet hij zich in voor de Palestijnse zaak, vertelt Boekestijn: "Wat daarmee gepaard gaat is dat je soms omgaat met mensen die antisemitische cartoons tekenen. Dat wordt hem verweten en dat is echt een probleem in Engeland en een heleboel mensen binnen de partij hebben daar enorme moeite mee."

De verdeelde achterban van Labour

Door de 'tientjes-leden', die overwegend jong en student zijn, is de Labour partij veranderd. Zij zijn overwegend remainers. Aan de andere kant staan de oude Labour-gedienden, die voor Brexit zijn. Kortom, de achterban van Labour is nogal verdeeld.

Boekestijn: "De meerderheid van de Labour kiezers zijn remainers. Maar een groot gedeelte is inderdaad leave. En waarschijnlijk is het zo bij Corbyn zelf dat hij het überhaupt een grote kapitalistische club vindt. De grote spanning binnen Labour was natuurlijk de afgelopen jaren was natuurlijk dat Corbyn zich zo weinig had ingezet voor remain bij het referendum, dat ze zeggen dat ze hem niet kunnen vertrouwen."

Johnson heeft gegokt en verloren

Johnson heeft gegokt en verloren. Hij stuurde aan op nieuwe verkiezingen maar behaalde geen meerderheid. Het parlement gaat nu vijf weken op 'gedwongen' reces maar de Brexit-saga borduurt voort. Een van de nieuwe theorieën; Johnson treedt af en Labour-leider Jeremy Corbyn mag een nieuwe regering vormen.

"De geschiedenis is zo ironisch," zegt Boekestijn, "want de man die er stiekempjes uit wil, waar zijn partij wil blijven, komt nu in een positie - er zijn wel een heleboel scenario's denkbaar - dat als Johnson besluit af te treden, dat hij om de tafel moet gaan om een goede deal te sluiten met de EU. Dus het is Alice in Wonderland, alles is op zijn kop tegenwoordig."

Feyten: "Hij zegt dat hij een betere versie van de eenheidsmarkt en een betere versie van de douane-unie speciaal voor het Verenigd Koninkrijk uit de brand kan slepen. Bijvoorbeeld, hij wil overheidssteun aan bedrijven in moeilijkheid geven, maar dat kan niet onder de Europese regels."

Verkiezingen half november komen goed uit

Toch zal Corbyn wel opgelucht zijn dat er geen verkiezingen komen. Labour staat er niet al te best voor in de peilingen en dan ook nog zonder concreet Brexit-plan op zak, is het niet de beste uitgangspositie voor verkiezingen. En dat terwijl Corbyn eerder niet anders wilde dan naar de stembus gaan. Boekestijn: "Constant heeft hij verkiezingen gewild, want Corbyn wil niet meer die vreselijke conservatieve partij aan de macht hebben. Maar het kom nu wel slecht uit."

"Ze staan lager in de peilingen, hoewel Boris aan het dalen is, dus dat is wel weer een kansje. Maar hij wil eerst natuurlijk de uitstel-wet erdoor en dat is nu gebeurd. En dan daarna, half november, kunnen er prachtig verkiezingen komen."

Jeremy Corbyn

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie