Bewijs van etnische massaslachting gevonden in afgelegen Sudanese regio Darfur
- Nieuws
- Bewijs van etnische massaslachting gevonden in afgelegen Sudanese regio Darfur
Al vier maanden wordt er in Sudan gevochten tussen het regeringsleger en de paramilitaire groepering RSF. De strijd lijkt vooral te worden gestreden in en rond de hoofdstad Khartoem. Daarvan zien we al weinig. Maar veel zuidelijker speelt zich een drama af dat zich vrijwel helemaal aan het oog van de wereld onttrekt: een massaslachting in de afgelegen regio Darfur. Mondjesmaat komt daar nu meer informatie over naar buiten.
Massaslachting in afgelegen Sudanese regio Darfur
Video niet beschikbaar
"Vooral in het West-Darfur zou er sprake zijn van grootschalig geweld", vertelt Afrika-correspondent Elles van Gelder in het NOS Radio 1 Journaal. “We krijgen daar eigenlijk steeds een beter beeld van. Vooral in en rondom de stad El Geneina zou er op grote schaal etnisch geweld zijn geweest.”
Etnisch geweld
Het geweld rondom de hoofdstad Khartoem draait vooral rondom twee generaals die de macht willen over het land. "In Darfur gaat het om geweld van de RSF, een militie van Sudanees-Arabische afkomst, gericht tegen burgers, vooral van Sudanese-Afrikaanse afkomst. Daar wordt niet gevochten, maar is er sprake van geweld op basis van hun etniciteit."
Het is niet bekend om hoeveel doden het gaat. Volgens Van Gelder zouden er meerdere massagraven in Darfur zijn gevonden. "De mensenrechtenorganisatie Human Rights kwam gisteren ook nog met een nieuw rapport dat er ook tientallen vrouwen verkracht zijn. En daarbij zeggen ook daders: we doen dit om wie jij bent."
Mondjesmaat
Het is moeilijk om informatie te vergaren in de regio. "Media mag niet naar binnen", zegt Van Gelder. "Heel Sudan is afgesloten wat dat betreft. In Darfur is heel erg weinig hulpverlening, want soms krijgen we ook nog wel informatie van hulpverleners. De mobiele telefoonnetwerken zijn er ook niet al te best. Activisten die zich uitspreken kunnen daarvoor ook afgestraft worden. Er is heel erg weinig informatie."
Mensenrechtenorganisaties als Humans Rights Watch en Amnesty International maken daarom nu vooral gebruik van openbare bronnen. "Wat is er wel aanwezig in openbare bronnen? Wat kan je bijvoorbeeld zien op satellietbeelden? Platgebrande dorpen bijvoorbeeld. Er is een organisatie die zegt: Oké, We kunnen zien dat er daar gegraven is, dus dat kunnen massagraven zijn. Ook kijken naar wat is er wel beschikbaar op sociale media. Kijken waar de beelden zijn gemaakt en zijn dat verifiëren."
Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat de regio Darfur veel geweld te voorduren krijgen. Van Gelder vertelt dat er zo’n 20 jaar geleden een genocide is gepleegd onder de dictator Omar al-Bashir. "Die RSF, dat zijn eigenlijk dezelfde mensen die toen die genocide mee hebben gepleegd. Die milities heetten toen de Janjaweed. Het geweld is daar nooit echt weggeweest."
Etnisch geweld gebeurt regelmatig in Darfur, zegt Van Gelder. "Maar het ziet er wel uit dat het nu oplaait. Sommige analisten zeggen ook: het lijkt er bijna wel op alsof ze het werk van 20 jaar geleden proberen af te maken."
RJN darfur slachting
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.