Buitenland
NOS

Duizenden kinderen gearresteerd in El Salvador onder regime Bukele

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden kinderen gearresteerd in El Salvador onder regime Bukele

In El Salvador hebben de autoriteiten duizenden minderjarigen gearresteerd. Sommigen zijn nog maar 12 jaar oud. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Humans Rights Watch. De kinderen die zijn veroordeeld, zouden vastzitten onder erbarmelijke omstandigheden. Midden-Amerika correspondent Boris van der Spek vertelt in het NOS Radio 1 Journaal waarom en onder welke omstandigheden dit gebeurt.

Video niet beschikbaar

"Nadat president Bukele in 2022 de noodtoestand afkondigde, liet hij de politie en leger hele wijken in El Salvador schoonvegen waar de bendes op dat moment de macht hadden. Zo'n 80.000 mensen zijn toen opgepakt in de maanden daarna."

Verdenking lidmaatschap bende

Volgens Van der Spek werden de inwoners ervan verdacht lid te zijn van gangs: "Dat gebeurde soms enkel omdat ze tatoeages hadden. Enkelen werden later weer vrijgelaten, maar er zijn dus ook ruim 3.300 minderjarigen opgepakt."

"Vaak gebeurde dat met weinig bewijs en veel honderden daarvan zijn daadwerkelijk tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld."

"Ze zijn vaak veroordeeld voor wat 'vreemde' overtredingen, zoals een onwettige vereniging oftewel het lid zijn van een bende. Mensen kunnen daar tot 20 jaar cel voor krijgen in El Salvador. Dat komt onder andere omdat de regels rond het lid zijn van een onwettige vereniging onduidelijk zijn."

Valse bekentenissen en martelingen

"Volgens het rapport hadden veel opgepakte en veroordeelde kinderen eigenlijk helemaal geen connectie met bendes en waren het helemaal geen criminelen."

"Ze zouden zijn gedwongen tot het afleggen van valse bekentenissen en zijn gemarteld. Ook zijn ze veroordeeld op tegenstrijdige verklaringen van agenten. Toch hebben ze een jarenlange straf gekregen."

Vastgezet onder erbarmelijke omstandigheden

"Zeker als de minderjarigen net worden binnengebracht worden ze vastgehouden in dezelfde faciliteiten als volwassenen. Dan zit je soms echt naast geharde bendeleiders."

"In de gevangenissen is ook veel te weinig voedsel, er is geen contact met families of toegang tot advocaten. Ook is er geen medische zorg. Het zijn echt overvolle gevangenissen met geweld, ook op seksueel gebied."

"Later worden ze wel overgebracht naar jeugdgevangenissen, maar die zijn ook overvol en dat zijn ook plekken waar ze verschrikkelijk behandeld werden.

Bukele ondanks schokkend rapport herkozen

"Ten eerste kun je je afvragen of zo'n rapport bij de El Salvadorianen terecht komt. En in het land is sowieso weinig ruimte voor kritiek. Dat wordt hard neergeslagen door de regering."

"Er zijn wel collectieven die demonstreren tegen dit soort acties, maar die worden ook snel de mond gesnoerd. En veel inwoners zien wel dat de aanpak van Bukele veel te ver gaan en dat er mensenrechten geschonden worden, maar ze denken ook: 'de moordcijfers zijn enorm omlaag gegaan'."

"Het is veiliger op straat en het land heeft een beter imago. Dus Bukele is ondanks alles toch populair, ondanks dat er zoveel mensen vastzitten. Het toont wel aan dat er een enorme schaduwzijde aan het 'model Bukele' zit. Heel Latijns-Amerika heeft het erover en met dit soort rapporten komt er steeds meer naar buiten."

Duizenden minderjarigen opgepakt in El Salvador onder regime van Bukele

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie