Polarisatie op social media over Israël en de Palestijnen heeft ook voordelen: 'Beleving en emotie worden zichtbaar'
- Nieuws
- Polarisatie op social media over Israël en de Palestijnen heeft ook voordelen: 'Beleving en emotie worden zichtbaar'
Je hoeft Instagram maar te openen en je ziet dat veel jongeren zich bezig houden met het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Er is flinke polarisatie gaande, merkt columnist Natascha van Weezel. "Mensen praten totáál langs elkaar heen", zegt ze in Dit is de Dag. Hoogleraar mediastudies Mark Deuze ziet ook wel voordelen van de social media-snelkookpan: "Er is veel meer betrokkenheid dan vroeger."
Video niet beschikbaar
Van Weezel probeert zich op sociale media in te zetten voor de-escalatie, vrede en "elkaar als mens blijven zien", zegt ze in Dit is de Dag. Onder haar posts wordt er verwoed gediscussieerd. "Ik heb gelijk. Nee, ík heb gelijk… daar kom je nooit uit. Ik maak me echt zorgen over de polarisatie", zegt ze.
De discussies zijn veel harder dan de offline gesprekken, die Van Weezel ook organiseerde: "Je ziet elkaar niet, je voelt elkaar niet. Offline leer je elkaar als mens kennen en kan je zeggen 'let's agree to disagree'." Op Instagram lukt dat bijna niet. Enerzijds ziet ze mensen die zeggen 'Palestine should be free from the river to the sea' en anderzijds mensen die zeggen dat het ze niet uitmaakt als Gazanen dood gaan, "want dan hadden ze maar niet op Hamas moeten stemmen."
Eenzijdig
Op Instagram wordt de sfeer tegenwoordig vaak bepaald door influencers: mensen met veel volgers die een bepaalde mening verkondigen. Hierin wordt vaak de kant van de Palestijnen gekozen, merkte bijvoorbeeld de Instagram-afdeling van de NOS, NOS Stories afgelopen week.
Dit kan een polariserend effect hebben, denkt UvA-hoogleraar Mark Deuze: "De manier waarop sociale media werken is dat ze je dingen voorschotelen op basis van wat je geliked hebt. Het kan dus zo zijn dat op jouw tijdlijn iedereen #FreePalestine roept, terwijl op de tijdlijn van je buurman iedereen #IstandbyIsrael gebruikt." Op deze manier zie je dus steeds minder andere perspectieven.
Voordelen
Deuze ziet echter wel een voordeel: jongeren worden via sociale media wél betrokken bij het conflict, waar dat vroeger veel minder was. "Alle posities die je maar kunt bedenken in dit ingewikkelde conflict, zijn zichtbaar en liggen op tafel. De oplossing van de situatie daar zal moeten beginnen met de feiten van de zaak, maar ook de rol van beleving en emotie. En die wordt nu wel zichtbaar, online, en dat kan het begin zijn van een goed gesprek", vindt de hoogleraar.
Directe berichten uit het gebied komen nu ongefilterd je timeline binnen. "Het ging nooit over wat mensen daar op de straat meemaken, of het nu in een schuilkelder in Tel-Aviv is of op een straat in de Gazastrook. Dit is in het verleden niet of nauwelijks benoemd, waardoor allemaal initiatieven falen", aldus Deuze.
Van Weezel vindt dat iets te positief. "Ik zie online toch vooral dat mensen niét naar elkaar luisteren. Hoe ze alleen naar hun eigen kant kijken. Het is nodig om bij elkaar te komen, een kop koffie te drinken en met echte interesse naar elkaar te luisteren."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.