Brokopondostuwmeer in Suriname vervuild met grote hoeveelheid cyanide
- Nieuws
- Brokopondostuwmeer in Suriname vervuild met grote hoeveelheid cyanide
In Suriname maken veel mensen zich zorgen over een grote hoeveelheid cyanide die terecht is gekomen in het Brokopondostuwmeer. Cyanide is een giftige chemische stof die wordt gebruikt bij goudwinning. Dat gebeurt door grote multinationals die in Suriname actief zijn in de goudwinning, maar ook door particuliere Chinese goudzoekers.
RJN Cyanide suriname
"Het heeft alles met een ramp te maken. Recentelijk is een boot omgeslagen in dat stuwmeer, met aan boord vijftien zakken met Jin Chan chemicaliën, een Chinees merk van ijzercyanide, zodra dat in aanmerking komt met het zonlicht ontstaat er een chemisch proces en krijg je een zeer zwaar giftige cyanide", vertelt correspondent Nina Jurna in het NOS Radio 1 Journaal. "Die chemicaliën zijn in het meer terecht gekomen. In Suriname schijnt de zon volop, volgens een meting is in dat meer een cyanidewaarde gemeten van 1600 keer hoger dan de internationale norm voor drinkwater."
Gevolgen
Mensen rapporteren veel dode vissen te zien sinds het incident. Het water van het stuwmeer gaat verder naar andere rivieren, ook wordt het gebruikt voor drinkwater. "Het raakt heel veel mensen", vertelt Jurna. "Er zijn filmpjes van kippen die dat water hebben gedronken en dan dood gaan. Het is een milieuramp. Alle alarmbellen zijn in Suriname afgegaan."
Cyanide
Er zijn twee grote goudmijnen in Suriname. Newmond en Rosebell. Jurna vertelt dat deze mijnen cyanide gebruiken. "Maar onder hele strenge veiligheidsprotocollen, dat is allemaal onder toezicht. Daarnaast heb je in Suriname een hele grote informele goudsector." Naar schatting zouden er 100.000 mensen in deze informele sector werken. Daar zijn er weinig tot geen veiligheidsprotocollen. "Daar werken ze met die ijzercyanide. Dat kan gewoon geïmporteerd worden. Dat is mogelijk, omdat hij pas giftig wordt als hij in aanraking komt met zon."
Volgens Jurna heeft de Surinaamse regering het gebruik van cyanide in de informele goudsector aan banden gelegd. "Er wordt ook gezegd dat ze actief de daders gaan opzoeken. Maandagmiddag is er een spoedbijeenkomst van het parlement. Het lijkt dat de Surinaamse regering wakker is geschud op dit moment. We moeten nog afwachten of dat zo blijft, want dit is niet een probleem van nu. Sinds 2018 hebben milieuorganisaties al gesignaleerd dat er in Suriname met cyanide gewerkt wordt."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.