Buitenland
NOSNTR

COVAX krijgt 500 miljoen vaccins van Biden, maar 'druppel op de gloeiende plaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. COVAX krijgt 500 miljoen vaccins van Biden, maar 'druppel op de gloeiende plaat'

Landen die zelf niet op grote schaal coronavaccins kunnen inkopen, worden een handje geholpen. De Amerikaanse president Biden doneert 500 miljoen Pfizer-vaccins aan het COVAX-programma, het internationale initiatief om vaccins voor iedereen beschikbaar te maken.

"Ik denk dat het zeker goed nieuws is als we zien dat wereldleiders niet alleen naar de crisis in hun eigen land kijken, maar ook nood zien in andere landen", zegt Roselie Schonewille in Nieuws en Co. Ze houdt zich namens Oxfam Novib al een jaar bezig met vaccin-ongelijkheid in de wereld. "Maar we moeten wel zien wat het is: het is een donatie en geen structurele oplossing. Als je kijkt naar de vaccintekorten wereldwijd, die echt enorm zijn op dit moment, is dit een druppel op de gloeiende plaat."

Video niet beschikbaar

Dat probleem hebben we zelf gecreëerd. "De tekorten in armere landen zijn enorm groot als je ziet dat rijke landen vaccins hebben ingeslagen, terwijl arme landen amper toegang hebben."

Een gevolg daarvan is volgens Schonewille dat het vaccinatietempo compleet scheefloopt. "We hebben het hier al over vaccineren van kinderen onder de 18. Maar als we kijken naar ontwikkelingslanden, dan zien we dat het nog jaren kan duren voordat ze daar genoeg vaccins hebben."

"Het is belangrijk om te zien dat de westerse wereld niet veilig is als de rest van de wereld nog midden in de crisis zit. We moeten dit écht gezamenlijk oplossen", is haar pleidooi.

Veel meer

Daarom zijn er veel meer vaccins nodig, zegt Schonewille. "Voor een wereldwijde vaccinatiegraad van 70 procent zijn zeker 11 miljard vaccins nodig. COVAX werkt veel beter als er wereldwijd veel meer vaccins beschikbaar zullen zijn. Ze hebben nu 82 miljoen vaccins weten te leveren aan armere landen. Dat is niet genoeg als we denken aan die 11 miljard die wereldwijd nodig zijn.

Volgens Oxfam is de oplossing het opheffen van patenten op de vaccins. "Binnen de WHO zijn daar al lange tijd gesprekken over. India en Zuid-Afrika hebben daar een voorstel voor ingediend, waarin ze zeggen dat we de patenten tijdelijk moeten opschorten, zodat de productie omhoog kan. Zo hebben ontwikkelingslanden ook toegang tot de vaccins."

Meer steun voor

Schonewille zegt dat er een aantal belangrijke verschuivingen zijn geweest in de afgelopen dagen. "De Franse president Macron heeft zich ook uitgesproken voor het opschorten van patenten op coronavaccins. We hebben vorige maand gezien dat Biden dit ook al gedaan heeft. Dus dat zijn belangrijke verschuivingen."

"Dat voorstel van India en Zuid-Afrika wordt al ondersteund door meer dan 100 landen. Eigenlijk de enige die best wel tegen is, is de EU." Dat vindt ze opvallend, mede ook omdat er veel publiek geld in de ontwikkeling van de vaccins is gestoken.

"Het voelt raar dat de EU vooral inzet op een beetje vertragingstactiek en zich niet uitspreekt voor het opschorten van de patenten. Daar kunnen we bij zeggen dat Nederland dat ook nog niet heeft gedaan, helaas", besluit ze.

Roselie Schonewille van Oxfam Novib

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie