Buitenland
NOS

'Zorg dat er een einde komt aan de straffeloosheid van de Taliban'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorg dat er een einde komt aan de straffeloosheid van de Taliban'

Het Taliban-regime heeft in de afgelopen 3 jaar een klimaat van angst en absolute controle gecreëerd in Afghanistan. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport na gesprekken met meer dan 150 mensen uit de Afghaanse gemeenschap in binnen- en buitenland. Ze geven aan dat ze zich in de steek gelaten voelen door de Internationale Gemeenschap.

Afghaanse gemeenschap voelt zich in de steek gelaten door Internationale Gemeenschap

Video niet beschikbaar

De Afghaanse gemeenschap die zich in de steek gelaten voelt, bestaat uit mensen uit alle lagen van de samenleving, zowel in Afghanistan als daarbuiten in ballingschap. Mensenrechtenactivisten, academici, vrouwelijke demonstranten en activisten, NGO's en journalisten zeggen zich niet gehoord te voelen. "We worden buitengesloten door de Taliban, maar ook door de Internationale Gemeenschap", quote Julia van den Muijsenberg van Amnesty International.

Vrouwen

Een belangrijke groep onder de Afghaanse gemeenschap die Amnesty sprak voor het rapport zijn vrouwen. Julia van den Muijsenberg: "Alle vrouwen die we spraken zeggen hetzelfde, dat ze niemand meer zijn en uit het straatbeeld gewist worden." Vrouwen mogen in Afghanistan niet werken of naar school. Ook hebben ze weinig bewegingsruimte om bijvoorbeeld iets voor zichzelf te mogen doen, zoals naar de schoonheidssalon gaan, noemt Van den Muijsenberg als voorbeeld. Dit zijn restricties opgelegd door de Taliban waardoor ze zich buitengesloten voelen, maar door de Internationale Gemeenschap is er ook een vorm van buitensluiting vinden ze. "De mensen en vrouwen in Afghanistan worden niet uitgenodigd voor de discussie want dat wordt te riskant geacht, maar wij in ballingschap worden niet uitgenodigd want we wonen niet in Afghanistan en worden daardoor niet als legitiem geacht", noemt een Afghaanse vrouw die nu in de Verenigde Staten woont.

Rechtssysteem ingestort

Ook andere groepen worden achtergesteld, bijvoorbeeld demonstranten, journalisten en mensenrechtenactivisten. Van den Muijsenberg: "We hebben verhalen gehoord over lijfstraffen die terug zijn, zoals steniging en het afsnijden van ledematen, zonder eerlijk proces. Dat is iets wat iedereen raakt, man of vrouw." De Taliban heeft geen behoefte aan advocaten, ze vertrouwen op eigen interpretatie van de sharia.

Einde aan straffeloosheid

Er is niet één antwoord om alles op te lossen, maar volgens Van den Muijsenberg begint het bij het betrekken van de juiste mensen aan de discussietafels. Het is van belang dat er veilige ruimtes worden gecreëerd waar deze gesprekken gevoerd kunnen worden. "En zorg dat er verantwoording komt voor de mensenrechtenschending die de Taliban doen, zorg dat er een eind komt aan de straffeloosheid", vult ze aan.

In Nederland pleit Amnesty voor het erkennen van vrouwen en meisjes uit Afghanistan als specifieke doelgroep bij het toewijzen van vluchtelingenstatus.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie