Buitenland
VPRO

Zweedse journalisten belaagd door politieke trollen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweedse journalisten belaagd door politieke trollen

Zweden staat in de top drie van landen wereldwijd als het gaat om persvrijheid. Maar na een recente onthulling van televisiezender TV4 wordt duidelijk dat ook in het Scandinavische land journalisten onder vuur liggen, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Undercover

De onthulling van het Zweedse televisiekanaal was mogelijk door een "gewaagde undercoveractie", zegt Michels. "Ze hebben een stagiair een jaar lang undercover laten gaan bij de Zweden Democraten, een radicaal-rechtse partij hier die gedoogsteun geeft aan de coalitie."

Daaruit bleek dat deze partij een zogeheten 'trollenfabriek' zou aansturen waarbij met anonieme accounts het debat wordt beïnvloed. "Ze proberen jongeren via TikTok, en ouderen via Facebook, de rechtse kant op te drukken", aldus Michels. Bij de onthulling kwam ook naar buiten dat de door politici aangestuurde 'trollen' bedreigingen sturen naar journalisten.

Finale aanval

Als reactie ontkent partijleider Jimmie Åkesson het verhaal en noemt het verslag van TV4 'nepnieuws'. "Hij heeft gekozen om een finale aanval op de media", zegt Michels. "En het is vooral die compromisloze houding waar mensen in Zweden erg verbaasd over waren."

Sommige leden van de partij Zweden Democraten gingen nog net een stapje verder. "Er was ook een parlementslid dat het had over ljugmedia, leugens-media. Dat roept associaties op met de term Lügenpresse van Joseph Goebbels."

Terreurlijst

Hoewel het in Zweden nog steeds relatief goed gaat met persvrijheid, zijn er nu dus wel zorgen. Michels: "Er wordt gewaarschuwd dat het telkens slechter gaat. Zo'n 40 procent van de journalisten zegt dat ze aan zelfcensuur doen als ze schrijven over migratie, uit angst voor bedreigingen."

Ook zijn er zorgen dat de overheid weinig zicht heeft op democratie-ondermijnende groeperingen. Zo is de organisatie Nordic Resistance Movement, een neonazi-groep, recentelijk op de Amerikaanse terreurlijst gezet. "En dat terwijl het er hier helemaal niet zo veel over gaat", aldus Michels. "Dit is misschien een extreem voorbeeld, maar er is het gevoel dat het de verkeerde kant op gaat."

Zweedse journalisten onder vuur & Opmerkelijk bezoek uit Israël - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie