Buitenland
NOS

Palestijnen herdenken stichting staat Israël: 'Hopen ooit nog terug te keren'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Palestijnen herdenken stichting staat Israël: 'Hopen ooit nog terug te keren'

De dag na het stichten van de staat Israël is er voor Palestijnen een van herdenking. Bij de stichting van de staat Israël 76 jaar geleden, werden 750.000 Palestijnen verdreven of sloegen ze op de vlucht. Dit wordt ook wel de Nakba genoemd, legt correspondent Nasrah Habiballah uit, wat catastrofe betekend in het Arabisch. "Het is voor Palestijnen belangrijk om stil te staan en de herinnering levend te houden", vertelt ze.

Video niet beschikbaar

"Het is een belangrijke herdenkingsdag, waar nog steeds ook door jongere generaties veel waarde aan wordt gehecht. Veel ouderen hebben nog steeds de sleutel van het huis dat zij moeten achterlaten, met het idee dat ze ooit terug zouden keren naar huis", vertelt Habiballah. "Die sleutel is daarom het symbool geworden van de Nakba en ook de hoop van de Palestijnen dat ze ooit nog terug mogen keren."

"Palestijnen hebben geen eigen staat", vervolgt ze. "Volgens de VN leven ruim 5,5 miljoen Palestijnen als vluchteling. Niet alleen in Palestijns gebied, maar ook in vluchtelingenkampen in Jordanië, Syrië en Libanon."

Zware lading

Met de oorlog in Gaza krijgt ook de Nakba een andere lading. "Het overgrote deel van de bevolking in Gaza is ontheemd; mensen moeten continu vluchten en weten niet of en wanneer ze weer terug naar huis kunnen. Dat doet veel mensen denken aan Nakba, dus wat dat betreft heeft de herdenkingsdag dit jaar een extra zware lading", weet de correspondent. "Daarnaast verliezen Palestijnen meer en meer land aan Israëlische kolonisten en lijkt de hoop op een tweestatenoplossing met de huidige ultrarechtse Israëlische regering elk jaar verder weg te raken."

Waar er dinsdag in Israël feest werd gevierd - "Een soort Koningsdag, maar dan zonder vrijmarkt. Iedereen is vrij, buiten is men aan het barbecueën en er zijn feestjes." - worden er in Palestijnse steden herdenkingen georganiseerd. "Er worden elk jaar bezoeken georganiseerd aan de overblijfselen van Palestijnse stadjes in Israël. Die stadjes bestaan niet meer, daar zijn alleen ruïnes van over, maar men wil op die manier jongere generaties leren over welke gemeenschappen waar woonden voor 1948 en de herinnering levend houden."

Ster advertentie
Ster advertentie