Het Pentagon-lek: een cadeautje voor Poetin?
- Nieuws
- Het Pentagon-lek: een cadeautje voor Poetin?
Het heeft de Amerikaanse regering behoorlijk in verlegenheid gebracht: de gelekte geheime defensiedocumenten rechtstreeks uit het Pentagon, het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Voor Oekraïne is het pijnlijk dat er nu allerlei details over het front en de staat van het Oekraïense leger op straat liggen. Een cadeautje voor Poetin. Maar de gelekte documenten komen Oekraïne beter uit dan je op het eerste oog zou vermoeden, vertelt Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen in Bureau Buitenland.
Tegenoffensief
"Het gaat om operationele data, gedetailleerde kaarten van het slagveld, maar ook het mogelijke Oekraïense tegenoffensief, waar al maanden over gespeculeerd wordt", zegt Driebergen. Plannen waar de Amerikanen niet geheel enthousiast tegen aankijken, zo blijkt uit de documenten, vertelt Driebergen. "Het zou een slijtende uitputtingscampagne opleveren." De woordvoerder van Zelensky heeft inmiddels ontkend dat dergelijke concrete plannen voor een tegenoffensief überhaupt al zijn gemaakt, laat staan gelekt zijn.
Wapens
Een belangrijk punt dat blijkt uit de gelekte documenten is dat munitie en wapens om het Oekraïense luchtruim te verdedigen langzamerhand op dreigen te raken. "De Oekraïners proberen dit in hun voordeel te gebruiken: als we het gevecht in de lucht verliezen, dan heeft dat serieuze gevolgen. Met andere woorden: lever ons meer wapens", legt de correspondent uit.
Vooralsnog blijft het Westen terughoudend met het leveren van zwaardere wapens aan Oekraïne uit angst om president Poetin te provoceren. Driebergen merkt op dat door het constant uitstellen van wapenleveringen van het Westen een gefrustreerd sentiment is ontstaan in Oekraïne: "Jullie willen dat we hier namens het Westen vechten tegen Rusland, wij sneuvelen massaal aan het front. G a er dan helemaal voor, lever ons die luchtverdediging."
Wat het Pentagon-lek betekent voor Oekraïne
Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne
Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.
Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.