De paralellen tussen de Oekraïense en Syrische oorlog?
- Nieuws
- De paralellen tussen de Oekraïense en Syrische oorlog?
Voor de derde dag op rij worden er dus pogingen gedaan om mensen te evacueren uit verschillende Oekraïense steden. Als het al lukt om weg te komen, betekent dat niet dat de mensen naar een plek gaan waar ze graag willen zijn. Vanuit Kiev loopt de weg bijvoorbeeld naar Belarus en vanuit Charkov leidt de weg naar Rusland. In Syrië gebeurt iets vergelijkbaars.
Parallelen tussen de Syrische en Oekraïense oorlog
Video niet beschikbaar
“Het evacueren ook niet goed in Aleppo”, vertelt correspondent Daisy Mohr in Nieuws & Co. Ze ziet parallellen tussen de oorlog in Syrië en Oekraïne. In beide oorlogen speelt Rusland een grote rol. “De stad werd omsingeld, volledig afgesloten van de wereld, eindeloos uitgehongerd terwijl de bombardementen gewoon doorgingen. Dan was er vervolgens een optie om via zo’n corridor te vertrekken.”
Corridor
De vluchtelingen uit de stap Aleppo kregen dus de optie de stad te verlaten. “Dat was naar regeringsgebied, van waaruit ze zolang uit gebombardeerd waren.” Daarnaast was de route erg gevaarlijk om af te leggen. “Dan was het een optie om met bussen naar oppositiegebied, de stad Idlib, gebracht te worden. Daar kwamen veel mensen terecht dat uiteindelijk in een strijdgebied veranderde.”
Doorgeven
In het begin van de humanitaire corridor namen mensen nog wel de optie om zo de stad te verlaten, maar al snel nam het aantal mensen af die hiervoor kozen. “Mensen gingen aan elkaar doorgeven dat het enorm tegenviel. Dat zagen we ook in 2020”, vertelt Mohr. Toen kwam er opnieuw een corridor. “Er waren maandenlang gevechten in Idlib. De journalisten stonden klaar aan de andere kant van de corridor om dus mensen op te vangen op televisie, maar er kwam niemand.” Mensen wisten, volgens Mohr, beter. Het vertrouwen in die manier van evacueren was verdwenen.
Proeftuin
De tactieken die toen zijn gebruikt door Rusland in Syrië, worden nu ook gebruikt in Oekraïne. “Syrië wordt gezien als de proeftuin voor de oorlog nu.” Volgens Mohr zijn er toen allerlei wapens gebruikt, die we nu vaak terugzien in Oekraïense steden zoals clusterbommen en kruisrakketten. ”Rusland is al zeven jaar betrokken bij de gevechten in Syrië. “Zonder het land had Assad nu niet zo stevig in het zadel gezeten.”
Interventie
“Rusland heeft dit al die jaren kunnen doen zonder serieuze interventie van het Westen.” Mohr vertelt dat mensenrechtenorganisaties en Syriërs aan de bel trokken, maar dat er niks gebeurde. “Ze konden gewoon doorgaan.”
Oekraïne
Er zijn twee blikken op de oorlog in Oekraïne vanuit Syrië. Mensen die in het regeringsgebied leven, steunen veelal Rusland. “Assad staat hier vierkant achter. Hij heeft zo veel te danken aan Rusland. Er zijn zelfs geruchten dat Syriërs meevechten aan de Russische kant.”
Buiten regeringsgebied klinkt een ander geluid. “Daar is grote solidariteit met Oekraïne. Zij kennen dit zelf maar te goed.” Maar zijn mensen ook verontwaardigd. “Een man vroeg zich af waarom Rusland nooit is tegengehouden in Syrië door de internationale gemeenschap. Als Rusland eerder was gestopt, zei hij, dan was het allemaal nooit zo ver gekomen.”
NC syrie
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.