'Repressie in Rusland wijst op Poetin's angst'
- Nieuws
- 'Repressie in Rusland wijst op Poetin's angst'
Honderden mensen waren vandaag aanwezig bij de begrafenis van de Russische activist Alexej Navalny. De politie was massaal aanwezig om te voorkomen dat de begrafenis zou uitlopen op een demonstratie. Waar is Vladimir Poetin zo bang voor, nu zijn belangrijkste tegenstander dood en begraven is?
De angst van Poetin
Repressiemachine
De afgelopen weken heeft de Russische politie er alles aan gedaan om te voorkomen dat de rouwbetuigingen door de fans van Navalny zouden uitlopen op demonstraties. Bloemen werden meteen weggehaald en wie steun uitte voor Navalny werd opgepakt.
Deze extreme voorzichtigheid komt voort uit angst, zegt Ruslandkenner Helga Salemon van The Hague Institute for Strategic Studies bij Bureau Buitenland. "Poetin vreest dat als de deur naar kritiek of de meest minimale vrijheid maar op een kiertje open gaat, dat het hek dan van de dam is. Dus er is maar één alternatief: het onvermijdelijk voortdenderen van de repressiemachine. En als je eenmaal hebt besloten dat geen enkel tegengeluid meer mag, verpletter je alles."
Angst
Er zijn meer tekenen van angst in het Kremlin. Zo werd aanvankelijk een tegenkandidaat geduld voor de verkiezingen die over twee weken plaatsvinden – en die Poetin zeker gaat winnen. Met deze Boris Nadezhdin wilde het Kremlin de wereld laten zien dat de verkiezingen wel degelijk democratisch zijn. Maar hij werd te populair; mensen stonden in de rij om zijn kandidatuur te steunen. Uiteindelijk is hij met een procedurele smoes afgevoerd.
Poetin’s angst is volgens Helga wel te verklaren. "Hij is behoorlijk geschrokken van de rebellie van Jevgeni Pregozhin, leider van de Wagner groep die vorig jaar het een gewapende groep oprukte naar Moskou, en onderweg door de mensen werd ingehaald als een bevrijder," zegt Salemon. "Sindsdien neemt hij het zekere voor het onzekere."
Tegelijkertijd is de groep die zich durft uit te spreken relatief klein. De meeste mensen laten alles braaf over zich heen komen. Ze zijn bang en veel kritische mensen zijn natuurlijk ook het land uit. "En er is veel lamlendigheid," zegt Salemon.
Toch zoeken de critici steeds weer manieren om kritiek te uiten. Navalny riep voor zijn dood kiezers op om op de dag van de verkiezingen om 12 uur ergens bij een stembureau in de rij te gaan staan. Het idee is dat op dat moment de rijen heel lang zijn, als een protest waartegen de politie moeilijk kan optreden.
De angst van Poetin & Het knettert in de Kaukasus - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.