Amnesty International: Syriërs kunnen nog niet veilig terugkeren
- Nieuws
- Amnesty International: Syriërs kunnen nog niet veilig terugkeren
Het is voor Syrische vluchtelingen niet veilig om terug te keren naar hun land. Ze lopen het risico in de gevangenis te belanden, te worden verkracht of gemarteld, of om spoorloos te verdwijnen. Tot die conclusie komt Amnesty International in een rapport met de titel 'You're going to your death' ('Je gaat je dood tegemoet'). Midden-Oosten expert van het Clingendael Instituut Erwin van Veen heeft het rapport gelezen en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
Terugkeerders
De mensenrechtenorganisatie sprak met tientallen Syriërs en documenteerde de verhalen van 66 'terugkeerders' tussen 2017 en 2021. Vijf van hen kwamen om het leven in gevangenschap en van zeventien is het lot onbekend. Ook zijn Syrische vrouwen en kinderen slachtoffer van seksueel misbruik. 'De kans blijft zeer aanzienlijk dat je in nare omstandigheden terecht komt', zegt Van Veen. 'Het feit dat je het land ontvlucht bent toont al een gebrek aan loyaliteit aan het regime.'
Het rapport vormt een aanklacht tegen landen die stellen dat sommige delen van Syrië, waar jarenlang een burgeroorlog woedde, veilig zijn. Specifiek worden onder meer Denemarken, Zweden, Libanon en Turkije genoemd, als landen die Syrische vluchtelingen onvoldoende bescherming zouden bieden en druk uitoefenen om terug te keren. 'Ik denk dat Amnesty daarom op dit moment dit rapport wil uitbrengen, om daar stelling tegen in te nemen.'
Twaalf miljoen op de vlucht
Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 zijn meer dan twaalf miljoen mensen op de vlucht geslagen, van wie ongeveer de helft naar het buitenland. De meesten van hen verblijven in buurlanden Turkije en Libanon.
Nederland heeft als beleid dat Syriërs voorlopig niet worden teruggestuurd. In een brief aan de Tweede Kamer schreef staatssecretaris Broekers-Knol nog deze week dat de veiligheidssituatie in delen van Syrië weliswaar zijn verbeterd, maar dat er nog altijd op grote schaal "flagrante mensenrechtenschendingen" plaatsvinden door de Syrische regering en andere machthebbers in het land.