Buitenland
VPRO

Watercrisis in Mexico-stad: 'Twee tot drie miljoen mensen leven op rantsoen'

foto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Watercrisis in Mexico-stad: 'Twee tot drie miljoen mensen leven op rantsoen'

In Mexico-stad raakt het drinkwater op. Nu al komt in grote delen van de Mexicaanse hoofdstad al maandenlang niks meer uit de kraan. Verslaggever Edwin Koopman ging op reportage voor Bureau Buitenland in de droge metropool.

Video niet beschikbaar

foto: Edwin Koopman

Inwoners van de wijk Ecatapec in Mexico-Stad sjouwen water dat door de gemeente per vrachtwagen wordt aangevoerd.

Water op rantsoen

"In Mexico-stad zitten een miljoen mensen zonder leidingwater. En nog eens twee tot drie miljoen leeft op rantsoen", zegt wetenschapper Manuel Perlo tegen Koopman. “Dit is een belangrijke indicatie van de ernst van de zaak." Met name mensen in de arme en meer afgelegen wijken worden het hardst getroffen door de watercrisis. De VPRO-journalist ontdekt dat bijvoorbeeld in de wijk Ecatapec in het oosten van de stad mensen slechts één keer per maand water krijgen van de gemeente.

foto: Edwin Koopman

Water wordt vanuit een gemeentelijke tank overgebracht naar tonnen voor gebruik door de inwoners van Ecatapec.

foto: Edwin Koopman

Vanwege het gebrek aan leidingwater moeten inwoners van Mexico-Stad soms in de rij staan om water van de gemeente te krijgen.

De perfect storm

De oorzaak van het probleem is dat de stad afhankelijk is van stuwmeren en grondwater. Maar door overexploitatie levert dat een tekort op. Ook was er het afgelopen jaar nauwelijks regenval. Sinds april leven ook de wat rijkere delen van de hoofdstad noodgedwongen op waterrantsoen.

foto: Edwin Koopman

Foto 4: Door overexploitatie is schoon grondwater en water uit stuwmeren schaars geworden in de Mexicaanse hoofdstad.

Hoop door slimme techniek

De vertrekkende president Andrés Manuel López Obrador, beter bekend als AMLO, belooft dat er meer waterputten gebouwd zullen worden. "Maar dat is meer van hetzelfde – van een systeem dat niet meer werkt", zegt waterdeskundige Perlo. "We zouden meer afvalwater moeten zuiveren. En we kunnen meer regenwater opvangen." Edwin Koopman zoekt een locatie op waar architecten een terras hebben gebouwd in vulkanische gesteente. Zo verdwijnt het regenwater niet in het riool, maar kan het grondwater aangevuld worden.

foto: Edwin Koopman

Een terras met vulkanisch gesteente, waarmee grondwater kan worden aangevuld.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie