Buitenland
NOS

Demonstraties houden aan in Sri-Lanka

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Demonstraties houden aan in Sri-Lanka

In Sri Lanka vinden grote protesten plaats vanwege de economische crisis. Er zijn tekorten aan eten, drinken, medicijnen en brandstof. Volgens de meeste Sri-Lankanen komt dat door de overheid en daarom willen ze dat president Gotabaja Rajapaksa vertrekt. Dit weekend drong een woedende menigte het paleis van de president binnen. President Rajapaksa kondigde daarop zijn vertrek aan. Gisteren kwam de oppositie bij elkaar om te praten over een nieuwe regering. Correspondent Aletta André vertelt vanuit Delhi of de oppositie eruit is gekomen.

Sri-Lankanen nog steeds in huis van president

Aftreden

Met het afsteken van vuurwerk kwamen gisteravond in Colombo maandenlange protesten tot een ontlading. Eindelijk werd geluisterd naar de eis die dagelijks in de slogan Gota Go Home te horen was: president Gotabaya Rajapaksa van Sri Lanka treedt later deze week officieel af, zo heeft hij aangekondigd. Toch betekent dit niet per se een dat er een einde komt aan de protesten. Want de betogers willen ook een hervorming van het politieke systeem, waarin de president veel macht heeft. Na de grondwetswijziging van 2020 is die macht nog toegenomen. De president kreeg bijvoorbeeld controle over organen die eerder onafhankelijk waren, zoals een commissie die corruptie onderzoekt. Daarop werden allerlei prominente mensen, onder wie broer Basil Rajapaksa, vrijgesproken van corruptieklachten.

Ceremonieel presidentschap

In juni keurde het kabinet van premier Ranil Wickremesinghe, die in mei aantrad, een wijziging goed die de veranderingen van 2020 ongedaan zal maken. Die moet nog door het parlement worden aangenomen, maar als het aan de betogers ligt, gaan de hervormingen verder. Zo willen ze dat het presidentschap van Sri Lanka een meer ceremoniële functie wordt, zoals in buurland India. Zolang deze eis niet wordt ingewilligd, zijn de betogers niet van plan zich terug te trekken uit het huis van de president. Daar houdt een groep zich op sinds de bestorming van gisteren. In video's is te zien hoe zij het zwembad gebruiken en ondergrondse gangen en ruimtes verkennen.

Het land heeft geld nodig om de economische crisis te verhelpen. Echter zijn er bijna geen landen meer die Sri-Lanka uit de brand willen helpen. Ook onderhandelingen met het IMF over financiële steun aan het land leveren niets op, zegt correspondent Aletta Andre in het NOS Radio 1 Journaal.

item sri-lanka

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie