Buitenland
WNL

'Opmars van Wagner-leger kan einde betekenen van Poetin-regime'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Opmars van Wagner-leger kan einde betekenen van Poetin-regime'

De opmars van huurlingenleger Wagner richting Moskou kan de val van Russische president Vladimir Poetin betekenen, denkt de in Rusland geboren documentairemaker Kristina Petrasova. "Ik vrees ook voor een periode van wetteloosheid", aldus de documentairemaker in het WNL-radioprogramma In de Kantine.

Video niet beschikbaar

Wagner, dat voor de Russen in Oekraïne vecht, heeft zich tegen de Russische legerleiding en president Poetin gekeerd. De huurlingen bezetten de stad Rostov aan de Don en een konvooi is op weg naar hoofdstad Moskou. President Vladimir Poetin spreekt over 'verraad'. Wagner-leider Jevgeni Prigozjin uit al langere tijd zijn onvrede over Poetin. De druppel leek de vele slachtoffers in Bachmoet.

Generaal Han Bouwmeester is niet verbaasd over de opstand van het Wagner-leger. "We zagen al langer een machtsstrijd aankomen. Het zijn bovendien huurlingen die geen eed hebben afgelegd. Je weet dus van tevoren niet hoe loyaal ze aan je zijn." De paramilitaire groep van Jevgeni Prigozjin wordt overal in de wereld ingezet om de vuile klusjes van Rusland op te knappen. Dat gebeurde niet alleen in de oorlog in Oekraïne, maar zeker ook in Afrika en in Syrië. Wat Wagner gaat doen in die laatste gebieden is niet bekend.

Wél loyaal aan Prigozjin

"Het is geen wettig leger en tot een jaar geleden heeft Prigozjin altijd ontkend dat hij een leger had. Door met Wagner in zee te gaan, heeft Poetin zich dus in de voet geschoten", zegt Petrasova. Wagner is niet loyaal aan Poetin, maar de huurlingen zijn wél loyaal aan Prigozjin: "Hij geeft ze cash, eten en zorgt voor de familie van de huurlingen", aldus de documentairemaker.

Rutte

Ook in Nederland is het kabinet bijeengekomen. Premier Mark Rutte heeft overleg gehad met de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarbij waren ook de ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Kajsa Ollongren (Defensie) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) aanwezig.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie