'Prigozjin heeft propaganda van Poetin volledig onderuitgehaald'
- Nieuws
- 'Prigozjin heeft propaganda van Poetin volledig onderuitgehaald'
Twee uur voor de verwachte aankomst in Moskou besloot Prigozjin om de opstandige Wagner colonne om te laten keren. Een deal met Poetin en de Belarussische president Loekasjenko zouden Prigozjin tot inkeer hebben gebracht. Sindsdien is er echter niks meer van hem vernomen, en ook zijn er nog veel vragen over de daadwerkelijke inhoud van die deal. En hoewel Prigozjin zijn opstand niet heeft doorgezet, betekent dat nog niet dat de gebeurtenissen van die dag zonder gevolgen zijn. Bureau Buitenland gaat in gesprek met Moskou-correspondent Eva Cukier, Rusland-kenner Hubert Smeets, en defensie-deskundige Jens Franssen.
Video niet beschikbaar
Strafzaak gehandhaafd
Er hangen nog veel vragen in de lucht rondom de gewelddadige escalatie in Rusland afgelopen weekend. Zo melden de de laatste berichten dat de strafzaak rond Prigozjin nog niet geseponeerd is. "Het is een van de verhalen die alsnog tot ontzettend veel verwarring leidt," stelt Eva Cukier. "Vrijdagavond heeft de FSB, de Russische geheime dienst, die strafzaak tegen Prigozjin geopend wegens gewapende opstand. En toen werd Zaterdagavond opeens bekend dat die zaak geseponeerd zou zijn na het gesprek tussen Prigozjin en de Belarussische president Loekasjenko. Maar, vanochtend meldde de Russische krant dat de zaak alsnog gehandhaafd blijft, en dat het onderzoek wordt voortgezet. Dat zou in theorie een flinke gevangenisstraf kunnen opleveren. Zover zijn we natuurlijk nog niet, maar de vraag blijft, wat gebeurt er met die strafzaak?"
Zwakke positie Poetin
Het is bij lange na ook niet de enige vraag die onbeantwoord blijft. Zo is er tot dusver überhaupt niks vernomen van Prigozjin. Na de deal met Loekasjenko zou hij zich naar alle waarschijnlijkheid terugtrekken naar Belarus, maar sinds de beelden van zijn vertrek uit Rostov zaterdagavond, heerst er enkel radiostilte rondom hem. Ook van Poetin is er weinig vernomen sinds de opstand, en dat kan er volgens Hubert Smeets op wijzen dat de Russische president de tijd neemt om te kijken hoe de kaarten binnen het Kremlin gaan vallen. “Het wijst in ieder geval niet op een machtige positie,” aldus Smeets.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Propagandistisch probleem
Hoewel de gewapende opstand nog ver voor de poorten van Moskou tot stilstand kwam, zal de impact ervan nog lange tijd voelbaar blijven. Volgens Hubert Smeets heeft Prigozjin namelijk voor een groot propagandistisch probleem gezorgd. "Feit is dat Prigozjin met een paar zinnen het hele verhaal van Poetin –dat het Westen Oekraïne als marionet gebruikt tegen Rusland– volledig onderuit heeft gehaald."
Cukier beaamt dat en stelt dat dit ook aankomt bij de Russische bevolking die steeds meer vraagtekens zet bij het narratief van Poetin. "En wat ik altijd benadruk," legt Cukier verder uit, "is dat de media hier wel grotendeels geblokkeerd mag zijn, maar dat Telegram hier nog steeds beschikbaar is en dat miljoenen Russen dit gewoon hebben gevolgd." Of dat meteen tot opstanden leidt is een tweede vraag, want al met al blijft de Russische bevolking "extreem passief" volgens Cukier, en kan iedere uitspraak zwaar bestraft worden.
Barsten in het Poetin-bastion - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne
Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.
Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.